Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 04 Svibanj 2014 19:17

Da li je najavljeno redefiniranje i ukidanje programa

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

ŠTO SE DOGAĐA S PROGRAMOM „POMOĆ U KUĆI“ OD SVIBNJA -

POŽEGA – Po novom Zakonu o socijalnoj skrbi programi Pomoći u kući idu pod upravljanje Centrima za socijalnu skrb i u redefiniranje korisnika i prava na korištenje programa. Već osam godina takav program odlukom Vlade RH iIMG 4935 tadašnjeg ministarstva međugeneracijske solidarnosti se provodi u gradovima Lipik i Pleternica, nešto kasnije je krenuo za korisnike općine Velika, a preko organizacije Požeško-slavonske županije za grad Požegu i općine Brestovac i Jakšić. Trenutno je u tim programima zbrinuto oko 850 korisnika za koje brine 60 djelatnika, a za funkcioniranje je država putem ministarstva socijalne skrbi izdvajala oko 2,75 milijuna kuna.
U Republici Hrvatskoj kroz program Pomoći u kući koji egzistira od 2004. godine, zbrinjava se 15.500 osoba, za koje se brine 1.047 zaposlenika, od geronto domaćica, medicinskih sestara, pomoćnih radnika, vozača i voditelja službi. Program se provodi u 91 općini i gradu u Hrvatskoj, za što je prošle godine država izdvojila oko 46 milijuna kuna, a program sufinanciraju i lokalne zajednice.

Bojazan da je to ukidanje programa

Da li je to redifiniranje zapravo ukidanje jednog projekta koji se pokazao kao odličan, koji je kroz brigu za starije, nemoćne i socijalno ugrožene pokazao brojne prednosti, pitao je saborski zastupnik Franjo Lucić, ističući da je upravo Vlada HDZ-a i njeno Ministarstvo generacijske solidarnosti pokrenulo taj projekt. – Program je pomagao svima koji su ostali sami, onima koji su udaljeni od svojih najbližih i institucija, onih koji nisu znali kako će dočekati sutrašnjicu sami. Tih 46 milijuna kuna ne bi trebao biti problem za Hrvatsku, no Ministarstvo socijalne skrbe želi Pomoć u kući ukinuti i oduzeti sva ova sredstva. Na taj način više nećemo moći pomoći onim ljudima kojima pomažemo punih 10 godina. Ta pitanja nam svakodnevno postavljaju i sami korisnici, „da li smo mi najveći teret Hrvatskoj i proračunu“. Da li se mi svi moramo zapitati na koji način ova Vlada RH vlada i da nije u stanju naći sredstva za ovaj socijalni program. Da li će to redefiniranje ministrice Opačić biti i definitivno ukidanje projekta – rekao je Franjo Lucić koji misli da će upravo najsiromašniji snositi posljedice štednje, koja je svakako štednja na krivom mjestu, jer se samo za „pametne“ telefone izdvojio godišnji iznos cijelog programa, a za nove automobile i petogodišnji proračun programa Pomoć u kući.

Na raspravi o budućnosti programa uz načelnike i gradonačelnike koji provode Pomoć u kući bili su i voditelji, ali i korisnici koji su iskazali svoju bojazan kao dalje živjeti bez te pomoći. Najveći broj korisnika u općini Velika koji su 5 godina u programu su starije osobe koje su uz to i posljednji stanovnici u svojim selima. – Što će sada biti teško mi je i pomisliti, jer su mi oni pomagali u kući, spremiti, skuhati, oprati, donijeli lijekove, i što nam najviše znači lijepo s nama popričali i družili se. Umrijet ću od samoće jer sam sama – kaže Danica Radivojević iz sela Nježića, podpapučkog sela u kojemu je jedina stalna stanovnica. Njenim riječima pridružuje se i Anđa Sarač iz Ozdakovaca, susjeda koja je udaljena 16 km, a u okolici nema niti trgovine, niti autobusne linije. Djelatnici programa pomognu im okrečiti kuću, nacijepatiIMG 4943 drva i sve što im treba.

- Događa se velika odluka o redifiniranju, a oni su nedefinirani, znaju samo ukidati. Tko ima pravo takav program ukidati, u kojemu je zbrinut toliki broj ljudi, kroz program zaposleni su pružili brojne usluge svaki dan, a za tako malo novca koji Vlada izdvaja. U 2013. godini tih 60 djelatnika je pružilo 150.380 usluga korisnicima, 55 tisuća obilazaka i osigurali da korisnici ostanu u svom domu. To je samo 250 kuna po korisniku mjesečno, dolazak kod svake bake, a to sada država ne može dati. Smještaj u domu umirovljenika državu bi daleko više koštao. Oni ostaju u svojoj kući u svom dvorištu da dožive svoju starost koju su zavrijedili – rekao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

Program će voditi Centri za socijalnu skrb

Bojazan da će se programi Pomoći u kući ukinuti nemaju osnove, kaže ravnateljica Centra za socijalnu skrb Požega, Martina Vlašić, ali će se definirati tko može biti korisnik tog programa, jer od tih 850 današnjih korisnika samo njih 18 je u evidenciji centra u nekom od socijalnih programa. To znači da se ostalih 832 korisnika nalaze izvan redovnih korisnika, štoIMG 4971 postavlja pitanje da li su oni uopće u kategoriji za pomoć. Velika većina i jeste, smatra Vlašić, ali se nisu nikada prijavljivali, stoga je od pružatelja usluga Pomoći u kući zatraženo da tijekom ožujka i travnja dostave podatke o svim korisnicima da se vidi ulaze li u kategoriju osoba za pomoć. – Sada su konkretno napravljene i kategorije i cenzusi, pa će u program moći biti uključeni svi koji imaju manje od 1.500 kn prihoda po samačkom domaćinstvu ili u obitelji po osobi. Oni koji imaju prihod do 2.000 kuna sada će imati pravo na 50% subvencije za pomoć, a ostalo će sami financirati, a oni koji prelaze taj cenzus sami će financirati pomoć. Sada će se uvesti red jer ima korisnika koji ispunjavaju te uvjete, ali nisu mogli doći u program jer su svi programi bili popunjeni, ali često i sa osobama koje nisu pripadale u taj program. Po nekim podatcima u programu su se nalazili i oni koji imaju ugovore o doživotnom uzdržavanju, i roditelji nekih čelnika, i čija su djeca situirana – kaže Martina Vlašić, koja dodaje da su do sada dobili za tek 6 korisnika te podatke, a da je tek jučer Pomoć u kući grada Pleternice dostavila podatke za 184 korisnika. Ostali će valjda dostaviti do kraja mjeseca, jer će se program od 01. svibnja financirati za onoliko prijavljenih i odobrenih od Centra korisnika.
Znaći Pomoć u kući se ne ukida, samo će biti daleko pravednije raspoređena, a uslugu će pružati one organizacije koje za to dobiju i licencu, to znači sve do sada u općinama i gradovima mogu raditi i dalje, ali će se sudeći po interesu uključiti i neke udruge, ustanove i privatne tvrtke.