Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 30 Travanj 2014 12:00

8. sjednica Gradskog vijeća jednoglasna u odlukama

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

Požega će dobiti dvije poduzetničke zone

POŽEGA – Glavne primjedbe koje je oporba isticala u prijašnjem sazivu Gradskog vijeća, nepostojanje gospodarske zone za razvoj poduzetništva sada, kada su na vlasti pokušali su ispraviti. IMG 4458Nekoliko mjeseci trajale su pripreme dokumenata, osiguranje zemljišta i planske dokumentacije, a jednoglasnom odlukom svih vijećnika na posljednjoj sjednici GV grad Požega dobiva dvije gospodarske zone. To je svakako odluka o proširenju današnje Poduzetničke zone uz Industrijsku ulicu, ovaj puta na sjevernoj strani Industrijske ulice, veličine 36 ha, sve do rijeke Orljave. U ovoj zoni kao i do sada predviđene su uslužne, proizvodne i trgovačke djelatnosti.
IMG 4460No svakako je važno za budući gospodarski razvoj osiguravanje novog prostora na području sjeveroistočnog izlaza iz grada Požege gdje je na čak 72 ha planirana Gospodarska zona. Ona će se protezati od Poljoprivredne škole pa sve do Alaginaca a osim proizvodno-poljoprivredno-prehrambenih namjena ova zona uključuje i rekreacijske sadržaje, jer je planirana i sportska dvorana i još neki sportski sadržaji. Sjevernom stranom zone treba proći i planirana brza cesta Pleternica-Požega-Brestovac- autocesta, koja bi upravo na tom dijelu imala i cestovnu petlju, što bi svakako podiglo konkurentnost ove zone za investitore.
Kako jednoglasni u ovim odlukama vijećnici su bili jednoglasni te nisu podržali prijedloge za nadopunu dnevnog reda koje je podnio vijećnik Miro Rašić, predlažući ukidanje komunalnih naknada i doprinosa za novootvorene obrte i male poduzetnike, ukidanje spomeničke rente i smanjenje cijena za parkiranje u gradu Požegi.
IMG 4472Nešto više nejedinstveni su bili i kod nadopune dnevnog reda koje je podnio predsjednik vijeća, ovaj puta kao vijećnik Nino Smolčić, pa se ni njegove nadopune nisu usvojile u dnevni red zbog manjka glasova „za“. Ovaj puta 20 vijećnika bilo je podijeljeno pa prijedlozi nisu dobili potrebnu većinu.
Nekoliko odluka odnosilo se na formalno pravno prenošenje nekih ovlasti i djelatnosti kojim se bavila do sada tvrtka Tekija, a koje će sada obavljati novoosnovana tvrtka Komunalac. Novina za građane svakako će biti osnivanje nove Javne ustanove „Sportski objekti Požega“ koja će u budućnosti upravljati svim sportskim objektima na području grada Požega, što se djelomično odvijalo preko Požeškog sportskog saveza, što je ocijenjeno kao neučinkovito. Bolje će svakako biti i zbog mogućnosti da nova ustanova izrađuje i potrebne projekte i investicije sportskih sadržaja koje se mogu financirati iz sredstava EU fondova.

Nezavisni vijećnik Rašić smatra da ga vijećnici nisu razumjeli

Nakon što za svoje prijedloge nije dobio potporu baš niti jednog vijećnika u Gradskom vijeću, nezavisni vijećnik Miro Rašić smatra da ga vijećnici nisu dobro razumjeli, ali i da snose dio odgovornosti za svako neosnovano radno mjesto i gubitak radnih mjesta u gradu Požegi. IMG 4966Njegov prijedlog koji je iznio u pet novih točaka nadopune dnevnog reda, ticalo se uglavnom smanjenja raznih davanja za obrtnike i poduzetnike. Predlagao je da se isključivo proizvodnim obrtima ukine plaćanje komunalnih doprinosa, komunalne naknade i spomeničke rente. – Smatram da to ne bi bio veliki iznos a da požeški proračun ne može podnijeti. Danas u Požegi imamo samo 59 proizvodnih obrta i njihovim oslobađanjem proračun bi imao manjak od 150 tisuća kuna – smatra Rašić, kojemu nije prošao niti prijedlog da se osnuje Gospodarsko vijeće koje bi bilo savjetodavni organ gradonačelniku po pitanjima razvoja gospodarstva, a u njemu bi se nalazili i predstavnici požeškog gospodarstva.