Četvrtak, 24 Travanj 2014 12:26

Sufinancirat će osam projekata energetske učinkovitosti

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

GRAD PLETERNICA ĆE BESPOVRATNO OD FONDA ZA ZAŠTITU OKOLIŠA DOBITI 600 000 KUNA -
 
PLETERNICA – Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirat će osam projekata s područja Grada Pleternice, ukupne vrijednosti oko 597 000 kuna. Vidljivo je to iz Odluke o odabiru korisnika sredstava Fonda za sufinanciranje obrazovnih, istraživačkih i razvojnih studija, projekata, programa i drugih aktivnosti a u području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije koja je službeno objavljena nakon provedenog javnog natječaja. Na njega su pristigle 92 ponude iz cijele Hrvatske a bespovratna sredstva dat će se za njih 41 i to u iznosu od 40 do 80 posto. Iz Požeško-slavonske županije Fond će sufinancirati jedanaest projekata od kojih se čak osam odnosi na Pleternicu. Dva su iz Lipika a jedan je iz Ekonomske škole Požega. - To je dokaz da su naši projekti dobri i da je Pleternica prepoznatljiva po svojoj opredijeljenosti za energetsku učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora energije. Grad Pleternica i naš Komunalac dobili su novac za sedam projekata a jedan, za osnovnu školu, kandidirali smo preko županije jer je ona službeno osnivač škole. Inače, većina tih projekata su studije izvodljivosti koje su nam nedostajale kako bi se mogli natjecati za sredstva EU za velike projekte – kazala je gradonačelnica Antonija Jozić.
Najviše novca, 185 tisuća kuna, Grad Pleternica će od Fonda dobiti za Studiju izvodljivosti modernizacije OŠ Fra Kaje Adžića s ciljem ostvarenja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije. Za istu studiju ali za buduću zgradu srednje škole dobit će se 146 tisuća kuna. - Među ovim projektima posebno nam je zanimljiva Studija pred-izvodljivosti solarnog parka koja treba dati odgovor na pitanje da li je to opravdan projekt, kako ga realizirati i drugo – dodala je Jozić.
Fond je 33 tisuće kuna odobrio i Poduzetničkom centru za Edukativni program za mlade i odrasle građane Pleternice, male i srednje poduzetnike te zaposlenike gradskih institucija.