Četvrtak, 27 Veljača 2014 12:19

Postali vlasnici svih svojih 160 km putova

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

OPĆINA KAPTOL PRVA NAPRAVILA POPIS I KATASTAR NERAZVRSTANIH I POLJSKIH PUTOVA  -

KAPTOL – Općine na području Požeško-slavonske županije, iako je stalno povika na njihov veliki broj u Hrvatskoj, stvarno su nositelji i pokretači aktivnosti i razvoja. Jedna od svakako aktivnijih je općina Kaptol, koja se može pohvaliti da je i prva općina koja je i vlasnik svih svojih putova, nerazvrstanih cesta, pa i poljskih putova.
 - Općina Kaptol je u svoje vlasništvo uknjižila sa javnog općeg dobra, sve nerazvrstane ceste, ulice i poljske putove. I do sada smo ih mi održavali, ali sada su i formalno naše vlasništvo. Sada točno imamo 160 km putova ili 250 ha u ukupnim površinama. Godišnje smo izdvajali od 150 – 200 tisuća kuna za njihovo održavanje, a neke od njih smo i modernizirali i asfaltirali, tako da je više sredstava za one makadamske – rekao je kaptolački načelnik Mile Pavičić, a cijeli posao radili su kroz godinu dana, službenici općine ali i mladi visokoškolovani pripravnici koje je općina uzimala na godinu dana. – Posla je bilo dosta, pribaviti sve podatke, sve čestice, tražiti očitovanja od Autocesta, Hrvatskih cesta, Županijske uprave za ceste, da se ne nalaze u nekom njihovom planu ili korištenju, zahtjeve predati u Općinski sud i čekati na rješenje. Za sve su napravljene skice, ucrtano u planove i mape, i sada na tim parcelama piše neotuđivo vlasništvo općine Kaptol.
 - Trebalo bi pojačati sredstva za održavanje tih putova, no nemamo sredstava jer proračun općine je sve manji jer nemamo nekih prihoda. Nekada su općine dobivale dio sredstava od registracije traktora, što i ima logike jer traktorima se najviše i uništavaju ti putovi, no nekim nerazumijevanjem ta je odluka ukinuta – kaže Mile pavičić, kojem bi puno značilo 40 tisuća kuna za popravak cesta koje su nekada dobivali od naknade za registraciju traktora s njihovih područja.