Četvrtak, 27 Veljača 2014 11:53

Praktikum za mesare kao deficitarno zanimanje

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

POŽEŠKA POLJOPRIVREDNO PREHRAMBENA ŠKOLA PRIPREMA NOVE PROJEKTE  -

POŽEGA – U cilju što boljeg obrazovanja učenika, posebno što se tiče praktične nastave Poljoprivredno prehrambena škola Požega ima svoje oranice, preko 120 ha, voćnjake, vinograde, vinski podrum i proizvodnju vina, pekarnicu za proizvodnju svih pekarskih proizvoda, plastenik za uzgoj cvijeća, svoju mehanizaciju i kombajn za obradu, no novim projektima planiraju i nove praktikume za bolje obrazovanje. IMG 8891– Izradili smo projekt mesarskog praktikuma vezanu za praktičnu nastavu mesara koje je deficitarno zanimanje. Oni sada idu na praksu u papuk koji radi samo kao klaonica, bez prerade mesa. U svoje tri godine oni ne prolaze taj dio nastave, a u tom praktikumu mi bi samo mogli izvršiti taj dio nastave. Mesarski praktikum bi nam pokrio i nastavu za druga zanimanja, agroturističkih tehničara koji u svom nastavnom planu imaju dosta sati kuharstva, samo u 4 razredu 105 sati kuharstva, te prehrambeni tehničari koji u svom programu rade prerade voća u sokove, đemove, pekmeze, destilate, što također nemamo riješeno - kaže ravnateljica Marija Grgić koja projekt vrijednosti 250 tisuća kuna ima pripremljen za buduće natječaje. U tom cilju planiraju i jedan stariji voćnjak veličine 2,5 ha, iskrčiti i na tom mjestu posaditi nove voćne vrste, na bobičasto i grmoliko voće, da učenici što više nauče, te da za praktikum imaju što raznolikijih sirovina za preradu. IMG 8901– Trenutno nam je u odličnoj kondiciji novi voćnjak sa jabukama, a planiramo proširenje vinograda, pa smo od države uz naše sadašnje vinograde zatražili novih sedam parcela na koncesiju od 25 godina. Potpisali smo i novi ugovor s gradom Požegom za uzgoj cvijeća, presadnica za sve potrebe zelenih površina grada – istakla je ravnateljica Grgić.
Požeško-slavonska županija kao osnivač u svim dosadašnjim projektima škole dala je podršku i financijsku potporu a nove projekte osobno je podržao župan Alojz Tomašević. IMG 8886– Ova škola je vrlo bitna za razvoj naše županije u cijelosti, i cijelim sustavom upravlja načinom dobrog gospodara. Ovo su novi iskoraci i ja očekujem da u budućnosti zajedno vratimo ovoj školi onaj sjaj koji je nadaleko poznata nekada imala. Naša županija se određuje prema poljoprivredi i tu upravo ovoj školi moramo dati mjesto koje joj pripada. Mogućnosti korištenja europskih fondova moramo koristiti za razvoj naše škole – kaže župan Tomašević, a osim školovanja mladih moramo se okrenuti i školovanju odraslih, a mladima koji imaju znanja pomoći da ih prihvate oni stariji, pa i njihovi roditelji koji trebaju dati prednost znanju i struci na svojim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Ljudi koji žive u naših 277 naselja, ističe Tomašević, također trebaju doći u ovu školu po znanja, kako bi sami sebi pomogli, u pravljenju projekata, pronalaženju novih znanja i primjenjivati nove tehnologije na svojim imanjima.
 IMG 8905- Poveznica školstva i gospodarstva je naša obveza, a tu je županija i partner i osnivač i prijatelj, suradnik. Stoga sam ja ponosan da ćemo uspostaviti ovdje nove programe, i farmu crne svinje fajferice, čiji uzgoj podupire naša županija. Mogućnosti postoje i suradnje s drugim školama, kao Obrtničkom, gdje ima niz zanimanja kroz čije školovanje se može pripomoći održavanju objekata škola. Tu mislim prije svega na uređenje vincilirske kuće u vinogradu koju onda sve škole mogu koristiti. Zakon dozvoljava osnivanje učeničkih zadruga i to treba koristiti, povezivanje školskih zadruga, da dobijemo nove mogućnosti izlaska na tržište – istakao je župan Tomašević, koji očekuje da će sa školom povezati voćare i vinogradare.