Subota, 15 Veljača 2014 11:20

Mogućnosti korištenja EU fondova u Požeško-slavonskoj županiji

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

KONFERENCIJA ZASTUPNICE U EUROPSKOM PARLAMENTU IVANE MALETIĆ  -

ORIJENTIRANOST ŽUPANIJE JE POTPUNO JASNA, POSTOJI VIZIJA, ZNA SE ŠTO I SE I KAKO ŽELI, POSTOJI PAMETNA SPECIJALIZIRANOST
 

POŽEGA – Specijaliziranu konferenciju temeljenu na specifičnostima Požeško-slavonske županije održala je u Hrvatskoj gospodarskoj komori zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić. Konferencija je bila namijenjena predstavnicima jedinica lokalne samouprave, proračunskim korisnicima, poduzetnicima, nevladinom sektoru te ostalim zainteresiranim za tematiku EU fondova.
IMG 8414- U Požeško-slavonskoj županiji smo napravili analizu i dobili odgovor da u ovom trenutku imamo 111 projekata vrijednosti milijardu kuna, od toga preko 20% potpuno spremno u slučaju da se raspišu natječaji brzinom kojom bi trebali s razine središnje države. Imamo oko 230 milijuna kuna spremnih projekata za apliciranje na natječaje, što je dobra brojka za ovu županiju. Ostali projekti su u različitim fazama pripreme, a interesantno je da je županija zajedno s općinama i gradovima orijentirana na industrijsku proizvodnju, te na male obrte i obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja su uz to vezana kao input za tu proizvodnju. Već u predpristupnom razdoblju prije korištenja fondova u županiji se učilo raditi s europskim novcima, pa su čak izgrađena i dva inkubatora u Pakracu i Pleternici, što je zanimljiva osnova i orijentiranost županije prema razvoju malog i srednjeg poduzetništva – rekla je Ivana Maletić, ističući da se županija pametno specijalizirala, što kod većine županija nije slučaj. Upravo na prirodnim prednostima županije planirali su se razvoji kroz turizam, a kroz koji bi se promovirali i ostali proizvodi, te posebno poljoprivredna proizvodnja. Tu je svakako i planirani gastro festival u gradu Požegi, te dalji razvoj centara razvoja i akademija koji bi bili potpora razvoju. Prednost je što takve programe europski fondovi rado financiraju.
 - Županija je pripremljena jer je već sudjelovala kroz dosta projekata, a vidi se i jasna vizija u kom smjeru bi se htjeli razvijati. Meni se posebno sviđa što je ta vizija građena na poduzetnicima, jer to je ključ razvoja. Moramo se okrenuti od poduzetnika pa ići na tu infrastrukturu koja je ključna, ali moramo stvoriti dohodak kojim ćemo moći izgraditi komunalnu, društvenu i ostalu infrastrukturu koja podiže kvalitetu života svih građana – kaže Maletić koja misli da su projekti dobro specijalizirani i posloženi, da je orijentiranost županije potpuno jasna, postoji vizija, zna se što se i kako želi. To je preduvjet za korištenje sredstava iz Eu fondova od 2016. godine, a u nekim stvarima već smo korak ispred drugih županija, jer imamo poduzetničke inkubatore, formirane poduzetničke zone, centre znanja što je dobar temelj za financijske injekcije koje dolaze iz EU kao poticaj da se sve planirano može ubrzati. Stoga se može očekivati veliki preokret u županiji u kratkom razdoblju.
 IMG 8427- Naša županija je na tom tragu, što ja stalno govorim, gospodarstvo, gospodarstvo je temelj opstanka i ostanka na ovim prostorima. Ja ću učiniti sve sa svojim timom da tako i bude. Zahvaljujem se ljudima prije mene koji su znali kako pripremati projekte u svojim gradovima i općinama, gdje je HDZ na vlasti, posebno Pleternica i Pakrac, koji su svijetli primjeri. U projekte su krenule i ostale općine a i grad Požega koji priprema svoju razvojnu strategiju, koju pripremamo sa svojim privrednicima. Nama je to potpora da tako učinimo i da na ovim prostorima ostanemo živjeti, zaustavimo iseljavanje i počnemo sa naseljavanjem – rekao je župan Alojz Tomašević.
IMG 8434Saborski zastupnik Franjo Lucić, predsjednik Odbora za poljoprivredu misli da ova Vlada koja vodi državu i poljoprivredu se slabo uključuje. - Ova politika koja se danas vodi upravo odudara od onoga što od nas očekuje Europska unija. Država treba biti potpora razvoju malog i srednjeg gospodarstva, a mi smo svjedoci da je naša poljoprivreda u posljednje dvije godine potpuno uništena, naše gospodarstvo koje je trebalo imati oslonac upravo u Vladi RH, trebalo je odskočiti ulaskom u EU, a nažalost moraju početi od početka. Na našem području sve farme od svinjogojskih do muznih krava jednostavno su uništene, devastirane i danas ne postoje – ističe Lucić, jer puno vremena je već prošlo, neka sredstva nismo povukli, posebno u poljoprivredi koja je najviše zakinuta, a to se odnosi upravo na naš kraj gdje ljudi od poljoprivrede žive. Država jako kasni, kao i program ruralnog razvoja koji je sada vraćen na popravak, a to će trajati najmanje 6 mjeseci, boji se i duže.