Četvrtak, 13 Veljača 2014 09:31

Turistički projekt Kuća Graševine

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

MINISTARSTVU TURIZMA PREDSTAVLJEN PROJEKT POŽEŠKO SLAVONSKE ŽUPANIJE  -

ZAGREB - Požeško–slavonski župan Alojz Tomašević, gradonačelnica grada Pleternice Antonija Jozić, gradonačelnik grada Pakraca Davor Huška, pročelnik UO grada Kutjeva Tomislav Posedi, predstavnik Instituta „Ivo Pilar“ Drago Čengić, direktorica TZ Požeško-slavonske županije Maja Jakobović te direktorica Regionalne razvojne agencije Požeško-slavonske županije Senka Horvat u Ministarstvu turizma predstavili su turistički projekt „Kuća Graševine – multimedijalni edukacijski centar“. Projekt je prijavljen na natječaje Ministarstva regionalnog razvoja koje je odobrilo tehničku pomoć u sklopu Potprograma I. „Priprema regionalnih razvojnih projekata“ i Fonda za razvoj turizma putem kojeg su zatražena sredstva za izradu Idejnog muzeološkog i muzeografskog rješenja budućih centara za posjetitelje – Kuće Graševine na području grada Kutjeva te njenih ispostava u Spahijskom podrumu u Pakracu i Staroj školi u Pleternici. Navedeni centri bi obuhvaćali: prezentacijski dio kroz povijest vinarstva do danas, edukacijsku komponentu, degustacijski dio, odnosno snažnu povezanost sa privatnim sektorom koji će koristiti upravo ovaj prostor kao centralnu točku, i multimedijalni dio koji će na inovativan način prezentirati ponudu širega područja.
Osim samih sredstava za izradu idejnog rješenja, važna je i potpora Ministarstva turizma ovom projektu u iznosu od 172 tisuće kuna koja će se koristiti za muzejski i muzeografski dio projekta uz rješenja za prezentacijski dio povijesti vinarstva do danas, koji pojašnjava posebnost područja i sorte graševine po kojoj nosi ime.
– Projekt Kuća Graševine je veliki potencijal za razvoj turizma na području Požeško–slavonske županije. Prema sadašnjim procjenama vrijednost ovog regionalnog projekta iznosi 7 milijuna eura za koji je iznimno važna umreženost i suradnja sa privatnim sektorom, koji je uostalom i osmišljen kao poticaj naprijed za grane gospodarstva i turizma, odnosno vinsko-vinogradarsku proizvodnju, tradicionalnu gastronomiju, na koju se uvijek nadovezuju prirodne vrijednosti i baština. Projekt predstavlja tendenciju za razvoj vodećeg regionalnog samoodrživog centra vezanoga uz enologiju i gastronomiju, odnosno eno-gastro turizam, a upravo smjernice strategije razvoja turizma do 2020. godine Požeško–slavonskoj županiji zagovaraju turistički razvoj na temu enologije i gastronomije – istakao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.
Kuća Graševine smještena je na području Vinogorja Kutjevo, koje od davnina nosi naziv vinske i gastronomske marke. – Idejno rješenje obuhvaća podrumski i arhivski dio te dvije etaže prostorija koje će se koristiti u gore navedene svrhe, koje će se dobiti adaptacijom i nadogradnjom dvaju objekata bivše osnovne škole u Vetovu, koje je predložio grad Kutjevo. Objekti bi se dogradnjom funkcionalno povezali, a imaju i idealne podrume za prilagodbu za potrebe i podršku projektu – istakla je Maja Jakobović, direktorica TZ županije koja je i pripremila cijelu prezentaciju u Ministarstvu turizma.