Srijeda, 12 Veljača 2014 11:39

Požega se prostački razara ( 3 )

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

Izgradnja nove gimnazije na lokaciji uništenog Atletskog stadiona je šokirala naše građane.       

Kako nikada do kraja nisu rasvijetljene sve okolnosti oko izgradnje nove gimnazije, ovo je pokušaj da se zatvori to sramno poglavlje u kojem je barbarizam odnio pobjedu nad kulturno – povijesnim tradicijama ( Slavonska Atena) našega grada.

8347 GIMNAZIJADolje potpisani dao si je dosta truda 97. godine, a i kasnije, ne bi li se nekako osujetio zao ( zločinački ) naum da se uništi postojeći Atletski stadion i na njegovom mjestu izgradi, sa arhitektonskog i funkcionalnog stajališta, neprimjerena zgrada, o čemu je na idejno projektno rješenje dao svoje mišljenje 98. godine Arhitektonski fakultet u Zagrebu, i to ispred kolegija "Zgrade za odgoj i obrazovanje". Primjedbe su bile takove naravi da je taj idejni projekt trebalo odbaciti. Kako je to idejno rješenje radila tvrtka "Pal projekat" iz Zagreba, koja je u to vrijeme bila, putem političko-crkvenih veza, zaposlena na uređenju Biskupata, to mišljenje bilo je skrivano od javnosti, od uskog kruga lokalne političke vrhuške i samog Ministarstva koje ga je i zatražilo, sve do 2000-te godine kada su započeli radovi na izgradnji. Ciljano, post festum.
 

Kukavičko Gradsko poglavarstvo
 

Kod ovoga ne treba zaboraviti i na okolnosti da je u ožujku mjesecu 1997. godine donesena odluka da se gimnazija izgradi na lokaciji Atletskog stadiona, a o tome nas obavještava ravnatelj gimnazije Pavle Bucić u svom dopisu Gradskom poglavarstvu da se ono odredi prema ovoj ( stupidnoj ) odluci. Što je, dakako, bezotporno i kukavički podržano.
Ovaj ravnatelj u svom dopisu navodi: "Na temelju dogovora ministrice prosvjete i športa, župana Županije-Požeško-slavonske, saborskih zastupnika i gradonačelnika grada Požege..." ( imena im znamo ) donesena je odluka koju će još izučavati generacije Požežana. Na javnoj raspravi održanoj te iste godine prof. Z. Uzelac , ispred Instituta povijesti i umjetnosti iz Zagreba, rekao je, prema novinskom izvješću a i po mojem sjećanju sa iste, "da je ovo mala odluka koja će proći i nakon koje slijedi niz odluka koje će uništiti povijesnu jezgru". Proročki točno.
 

Protiv političke urote ne ide
 

Kako sam se u to vrijeme pismeno obraćao na najviše državne adrese kako bi se zaustavio naumljeni kulturocid, pisao sam i tadašnjem ministru kulture B. Kovačeviću. U to vrijeme radovi na izgradnji bili su u fazi kada nisu bili iznad razine površine, tako da sam vidio dobru mogućnost ako bi se to zlo nekako zaustavilo da se u podzemnom dijelu izgrade odgovarajući sportski sadržaji, svlačionice i td., i sve vrati u prvotno stanje. Požežanin i navedeni prof. Z.Uzelac postao je 2000-te godine pomoćnik ovoga ministra, pa sam u tome vidio moguću i dobru priliku da se zaustavi katastrofa. Posebno što je on bio oštar protivnik ove izgradnje. Stupio sam u telefonski kontakt sa prof. Uzelcem koji se netom vratio iz inozemstva. Tom prilikom rekao mi je da je zatekao moj pismen na svom stolu, te u dobrom ozračju stavio mi je na znanje da ću na njega dobiti odgovor ( Kovačević i Uzelac su frendovi sa fakulteta). Odgovor očekujem ovih dana. Dakle, tkz. visoka politika, i lijevih i desnih, nije nam nažalost bila naklonjena. Nažalost ! 

Branko Matić dipl. ing.