Četvrtak, 30 Siječanj 2014 15:40

Rukovodstva udruga zadovoljna i manjim prostorima

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

UDRUGE BRANITELJA I DVIJE STRANKE PRESELJAVAJU U NOVE PROSTORE -
 

POŽEGA – Kako se prostori u Vukovarskoj ulici koji su koristile do sada brojne udruge branitelja i ostala udruženja građana prenamjenjuje za potrebe novoosnovanog Komunalca, koji je i vlasnik navedenih prostora, svi korisnici su dobili dopis da se moraju iseliti, a da im se sličan prostor osigurava u zgradi stare Glazbene škole koja je prije desetak dana preselila u nove i moderno opremljene prostore. Uvažavajući nastalu situaciju, čelnici udruga branitelja i njihovo članstvo su uglavnom prihvatili tu situaciju i na dogovoru kod požeškog gradonačelnika uglavnom prihvatili preseljenje, te suglasili s rasporedom korištenja prostora. Stoga je pismo koje je uputio voditelj Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata, umirovljeni brigadir HV-a Krešimir Pavelić, na adresu grada Požege izazvalo pravi šok. Naime on u pismu traži odobrenje za postavljanje šatora na Trgu sv. Trojstva gdje bi postavio šator u kojemu bi dva dana branitelji prosvjedovali i iskazali svoje nezadovoljstvo odlukom o premještaju udruga branitelja.
- Održali smo sastanak i sa civilnim i sa udrugama koje su proizašle iz Domovinskog rata koji su koristili prostor u Vukovarskoj ulici. Grad koji želi dobru suradnju s udrugama, koji želi dati jednu kvalitetnu potporu i u obliku financijskih sredstava ali i prostorno, pronašao je način da se većina tih udruga smjesti. Imamo neke prostore u kojima će biti smještene i dvije udruge, a imaju i jednu zajedničku prostoriju od 42 kvadrata za sastanke. Svi su oni prihvatili ovu realnost i ono što me je duboko razočaralo je ovaj dopis i zahtjev koji je došao potpisan od voditelja Koordinacije Krešimira Pavelića. Zatražio sam pojašnjenje od čelnika udruga na sastanku da li je donesena takva odluka za postavljanje šatora. Čelnici udruga su bili iznenađeni takvim dopisom i nisu bili upoznati, niti su imali kakve sastanke u vezi s tim, do daljnjega osoba koja predstavlja Koordinaciju braniteljskih udruga više sa mnom neće moći surađivati. Ubuduće svi čelnici udruga i branitelji koji svakodnevno dolaze sa svojim problemima im kroz odbor koji ću imenovati, rješavat će se svaIMG 7265 problematika. Očito je da gospodin Pavelić ne može razdvojiti ulogu koju obnaša u koordinaciji i ono sve što je bilo vezano za njegove ambicije u politici, da istupa sa raznih pozicija i zauzeo stav da sebi pravi političku karijeru. Nakon onih rezultata u lipnju dio njegovih ambicija nisu zadovoljeno i na ovakav način više ne možemo surađivati i neću ga samostalno primati u gradskoj kući – odlučno je rekao gradonačelnik Neferović, koji će pozvati sve udruge da se jave sa svojim problemima u grad Požegu.
Svoje duboko iznenađenje i razočaranje takvim pismom iskazao je i župan Alojz Tomašević. – Kako su sve udruge prihvatile realnost preseljenja kao takovu, posebno što je istaknuto da će grad u budućnosti tražiti kvalitetnije rješenje za smještaj braniteljskih udruga, koja će se možda zvati kuća branitelja ili kuća veterana, kao što se rješava u mnogim europskim zemljama koje vode računa o svojim veteranima. Iznenađen sam i što gospodin Pavelić kao brigadir želi staviti udruge branitelja i Koordinaciju u svrhu jedne političke vlasti, ili osobe koja vjerojatno još i danas upravlja s njime. Možda su zaboravili jedan i drugi jer su bili kandidati jedan za gradonačelnika, a jedan za njegovog zamjenika, da su oni na izborima izgubili. Dragi prijatelju Paveliću nisi pozivao na prosvjede i nisi podizao šatore prošle godine kada je u vrijeme poklada iz ove kuće režiran film i ruganje s umirovljenim generalom i umirovljenim načelnikom policije. O „perjanju“ se nije nitko oglasio, a ti si rekao da je to političko pitanje. Obraćam se stoga Paveliću da se okani čorava posla, u mirovini je, neka svoj posao časno odrađuje, jer nitko nema pravo branitelje koristiti za svoje privatne interese – rekao je župan Tomašević koji pretpostavlja da s radom koordinatora Koordinacije braniteljskih udruga „koordinira“ netko drugi.
Danas su svi predstavnici udruga došli i obišli prostore koji su im ponuđeni i svatko preuzeo svoj prostor. U staru Glazbenu školu smještene su slijedeće udruge: Ličko zavičajno društvo Vila Velebita, HKUD Vijenac, Udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja, Udruga udovica poginulih hrvatskih branitelja, Udruga djece poginulih hrvatskih branitelja, Udruga specijalne policije Trenk, Udruga Vojne policije, Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskoga rata, Udruga Narodne zaštite, Udruga Hrvatski domobran, Udruga Hrvatski policajac, Udruga 63. gardijske brigade samostalne bojne Požega, Ministarstvo branitelja, Ured za migracije, Ramska zajednica Požega, Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević, Hrvatska narodna stranka, Zajednica tehničke kulture – županijska i gradska, Društvo energetičara Požega.