Utorak, 28 Siječanj 2014 12:46

Građane za sada ne očekuju poskupljenja usluga

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

KOMUNALNA TVRTKA TEKIJA JE PODIJELJENA NA DVIJE TVRTKE -
 

POŽEGA – Jedna od najboljih komunalnih tvrtki u Hrvatskoj Tekija d.o.o. je rješenjem Trgovačkog suda od 14. siječnja podijeljena na dvije tvrtke, dosadašnja Tekija samo za djelatnost vodoopskrbe i odvodnje i novu tvrtku Komunalac, koja će obavljati ostale komunalne usluge, odvoz i zbrinjavanje otpada, održavanje zelenih površina, čišćenje grada, zimsku službu, uslugu toplinarstva za zgrade u naselju Babin vir i parkirnu službu.
- U trenutku podjele temeljni kapital je bio 102 milijuna kuna, a prema djelatnostima je izvršena podjela 86,6 milijuna kuna tekiji i 15,5 milijuna kuna novoosnovanom Komunalcu. Broj zaposlenih od 185 podijeljen je gotovo na pola, a šest djelatnika će raditi po pola radnog vremena u obje tvrtke. Zadržana dobit Tekije je bila 11,8 milijuna kuna a u podjeli Komunalac je dobio 9,3 milijuna kuna a Tekija 2,5 milijuna kuna. Komunalac je dobio nekretnine u Vukovarskoj ulici za upravu i objekt u ulici Stjepana Radića, bivša ljekarna, te zemljište u Cvjetnoj ulici. Zbog preseljenja Komunaca i uređenja prostora predviđeni su i određeni troškovi u iznosu od 4 milijuna kuna, te za početak djelatnosti do početka priljeva sredstava od djelatnosti - istakao je Vedran Neferović, gradonačelnik grada Požege koja je 73% vlasnik sada obje tvrtke, te dodao da će se sve udruge koje su bile smještene u Vukovarskoj ulici sada smjestiti u staru zgradu Glazbene škole koja je ostala sada prazna.
Građani Požeštine će za prvi mjesec dobiti dva računa za komunalne usluge, do 15. siječnja račun od Tekije, a od tada na dalje od Komunalca. Račune za vodu i odvodnju će dobivati kao i do sada od Tekije. – Mislim da građani i korisnici usluga neće trpjeti zbog razdvajanja na kvaliteti usluga, nego sada ovim odvajanjem i jedna i druga strana će moći bolje i kvalitetnije obavljati svoje zadatke koji nisu baš jednostavni i mali. Ovog trenutka mislim da cijena usluge ne bi trebala ići gore, a što se tiče vodne usluge podići će se naknada od 1. travnja, što će značajno utjecati na cijenu vodu, no to nije prihod Tekijenovi direktor Komunalca d.o.o. inž. strojarstva Ante Bekić nego Hrvatskih voda – istakao je direktor Tekije, Ante Kolić.
Predstavljen je i novi direktor Komunalca d.o.o., inž. strojarstva Ante Bekić, koji do sada radio kao rukovoditelj komunalnih poslova u tvrtci Tekija. – Sve službe Komunalca bit će smještene na adresu u Vukovarskoj ulici. Sada nam slijedi uređenje i adaptacija prostora a početak rada na novom prostoru očekujemo od svibnja – rekao je Bekić koji ima iskustvo kao inženjer za razvoj i investicije, te kao rukovoditelj komunalnog sektora, djelatnosti koje su i prešle u novu tvrtku Komunalac.