Ponedjeljak, 27 Siječanj 2014 12:12

Komemoracijom za žrtve na Židovskom groblju

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA  -

POŽEGA – Obilježavajući Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta Udruga antifašističkih boraca i antifašista Požega održala je komemoraciju i polaganje vijenaca na požeškom Židovskom groblju. Iako mrtvo groblje jer od 2. Svjetskog rata na ovom groblju nitko nije sahranjen, grad Požega je prije nekoliko godina u potpunosti uredio cijeli prostor i ono je danas spomenik.
IMG 7149- Danas u Požeštini ne živi niti jedan pripadnik židovskog naroda, a još prije 2. sv. rata u Požegi je živjelo 60 židovskih obitelji, te u okolnim mjestima. Za vrijeme rata poginulo je 112 Židova, a u samom gradu Požegi od 138 žrtava fašističkog terora 101 su bili Židovi. Progon Židova počeo je odmah nakon uspostave NDH, muškarci su slani u radni logor na isušivanje rukavca rijeke Orljave, a žene su prale željezničke vagone na požeškoj željezničkoj stanici. Židovi su raseljeni na rubne dijelove grada, a sredinom prosinca 1941. sve židovske obitelji poslane su u logore smrti iz kojih se nisu vratili. IMG 7155Preživio je tek jedan dvogodišnji dječak, Ivica Has, koje je spasila požeška obitelj Taborski – istakao je tajnik udruge antifašista Kazimir Simenunović.
Ivica Has danas živi u Izraelu, a Požegu je posjetio nakon uređenja Židovskog groblja. Komemoraciji su uz članove antifašiste nazočili požeški gradonačelnik Vedran Neferović i predsjednik Gradskog vijeća Nino Smolčić, zamjenik župana Miroslav Grozdanić, te predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća Požege Zdravko Dragaš. Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća članovi udruge antifašista su po starom židovskom običaju uz grobove stavili svatko po jedan kamenčić.
(AGM Kruna)