Ponedjeljak, 27 Siječanj 2014 10:09

Suvremeni uvjeti za 480 učenika glazbe

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

SVEČANO OTVORENA NOVA ZGRADA GLAZBENE ŠKOLE POŽEGA -

OSIM OSNOVNE I SREDNJE GLAZBENE ŠKOLE OČEKUJE SE ODOBRENJE ZA RAD KONZERVATORIJA ZA GLAZBU, PLES I MULTIMEDIJALNU PRODUKCIJU

POŽEGA – Glazbeno obrazovanje u Požegi ima dugu povijest koja bilježi 44 godine, no osnovna glazbena škola je u tom periodu promijenila 6 lokacija i uvijek se oskudijevalo s prostorom. Prije 15-tak godina krenulo je i srednjoškolsko glazbeno obrazovanje, a sada je Požega dobila novu zgradu Glazbene škole, prvu u Hrvatskoj koja je namjenski građena za tu vrstu obrazovanja. U novu zgradu uloženo je do sada 14,5 milijuna kuna. – Gradotvorenje glazbene škole Požega 24.01.2014 Požega je osigurao 6,3 milijuna kuna, Ministarstvo regionalnog razvoja 7 milijuna kuna, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja 900 tisuća kuna. Za potpuno opremanje nedostaje nam još 3 milijuna kuna i to je naš zajednički cilj. Ova zgrada nije ničije vlasništvo niti ostavština bilo kojeg političara, a jednim zajedništvom na svim razinama moramo pomoći u što kraćem vremenu da se škola što prije dovede u potpunu funkciju. Mi smo svi prolaznici, kao i povijest ovoga grada, ponešto će ostati i zapisano, a ova škola će ostati – rekao je požeški gradonačelnik Vedran Neferović, predajući ključeve nove škole ravnatelju mr. Veljku Valentinu Škorvagi. Gradonačelnik Neferović u tom ispunjenju cilja najavio je organizaciju koncerata, pa i u otvorenje glazbene školezagrebačkom Lisinskom.
- Ovom zgradom dobili smo izvrstan hardver a u njega unosimo već provjereni softver. Od naše vizije i nastojanja dobili smo u konačnici ono što smo željeli. sada možemo u nastavu uvesti i suvremene tehnologije, a osim osnovnog i srednjoškolskog glazbenog obrazovanja cilj nam je u što kraće vrijeme dobiti i odobrenje za rad konzervatorija za glazbu, ples i multimedijalnu produkciju s kojom bi se proširili i na visoko obrazovanje s nekoliko studija – istaknuo je ravnatelj Škorvaga koji najavljuje i iskorake u novi požeški sedmodnevni festival Aurea fest, ali i poveznicu ovog hrama glazbe s gospodarstvom, turizmom i integraciju s cijelim društvom.
Da je i Požega u Slavoniji ali i Hrvatskoj ponovio je i župan Alojz Tomašević već na nekoliko značajnih događanja u Požeško-slavonskoj županiji, jer nakomorni orekstar glazbene škole otvorenju nije nazočio nitko iz ministarstava i Vlade RH. – Naš Slavonac s glazbom se druži od svog rođenja, odrastanja, svatovanja, kroz cijeli život i glazba ga prati do smrti. Ovaj veličanstveni glazbeni hram je spomenik našim prošlim generacijama ali i naš zalog za budućnost, naš zalog za mlade generacije.
Svečanosti otvorenja nazočio je Tomislav Čuljak, potpredsjednik Hrvatskog sabora, saborski zastupnici Franjo Lucić (HDZ) i Dražen Đurović (HDSSB), dekan Muzičke akademije red. prof. Dalibor Cikojević, ravnatelji glazbenih škola diljem Hrvatske i značajni glazbeni umjetnici porijeklom iz Požeštine. zbor glazbene školeSve prostore nove škole i one koji će u tim prostorima učiti, raditi i stvarati blagoslovio je požeški biskup dr. Antun Škvorčević, ističući važnost i prisutnost glazbe u životu čovjeka.