Petak, 24 Siječanj 2014 11:51

Subotom i nedjeljom mnoge autobusne linije ne voze zbog nerentabilnosti

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

VIKENDOM ONEMOGUĆENO PUTOVANJE AUTOBUSNIM LINIJAMA  -

POŽEGA – Pogled na autobusni vozni red kolodvora Virovitica, Našice, Orahovica, Valpovo, Požega, na linije subotom i nedjeljom, pravi je košmar. U posljednjih nekoliko godina povezanost slavonskih gradića s Osijekom ili Zagrebom smanjena je nekoliko puta pa putnici muku muče ukoliko za vrijeme blagdana ili vikendom žele otputovati rodbini ili prijateljima u „unutrašnjost“ ili veći grad jer je to sada gotovo nemoguće i pravi je kolaps. Uzrok tome, navode autobusni prijevoznici, opća je kriza i nerentabilnost linija.
 - Vezano uz smanjeni broj polazaka vikendom, Slavonija nije iznimka. U cijeloj Hrvatskoj i Europi identična je situacija. Poznato je npr. da u Sloveniji, nedjeljom nema niti jedne županijske ili međužupanijske linije iz razloga što je potražnja znatno smanjena, odnosno, postoji ekonomska neopravdanost te je  smanjen i broj registriranih  linija tijekom vikenda – kažu u Panturistu d.d. Osijek naglasivši ukoliko bi jedinice  lokalne samouprave bile zainteresirane za uvođenje dodatnih linija vikendom, spremni su razgovarati sa svim zainteresiranima. Postupak ishođenja potrebnih dozvola, tvrde prijevoznici, propisan je Zakonom o prijevozu u cestovnom prometu i traje prema iskustvenoj procjeni godinu dana.
Čitateljica H.S. žali se da je za božićne blagdane htjela otputovati u Požegu, ali da je na osječkom autobusnom kolodvoru kojim upravlja APP dobila informaciju da je jedan jedini autobus subotom otišao u 7.45.
 -Ne živimo u Amazoni i ne ovisimo o kiši i suncu pa je toliko teško organizirati linije prema Požeško-slavonskoj županiji. U subotu su mi u 11 ujutro ponudili autobus nedjeljom, ali tek u 15.10 kada bih već trebala nazad. Da ne govorim kako je vlakom teško doći do Požege jer se u Našicama treba presjedati na autobus, pa opet u Pleternici na vlak. Doživjela sam pravi šok – ističe čitateljica koja će autobusnim prijevoznicima uputiti i pisanu žalbu.
Kako smo provjerili, Panturist iz Osijeka za Požegu vozi subotom u 7.45, u 10,30 se vraća u Osijek (preko Našica) dok je nedjeljom polazak iz Osijeka u 15.10, a povratak u 18 sati.  I požeški APP koji u voznom parku ima 152 autobusa vrhunskih marki Setra i MAN kreće subotom u 10,30 za Požegu, a u 17 sati nedjeljom imaju povratnu liniju što je također nedovoljno.
 - Sa stajališta autobusnog kolodvora u Osijeku kojim upravljamo, mogu reći da je broj polazaka prema svim destinacijama vikendom smanjen, zato što vikendom nema nastave u školama, predavanja na fakultetima, dok se uglavnom održavaju linije koje služe za prijevoz putnika koji rade vikendom. Što se tiče APP- a, mi smo na području Osječko- baranjske županije povećali broj linija koja povezuju sve značajnije centre na području županije, te uveli nove brze linije iz Osijeka za Zagreb i obrnuto te za Dalmaciju tijekom cijele godine – kaže Mario Marić iz osječke poslovnice APP-a.
Ono za čim mnogi putnici iz Slavonije žale je linija Croatia busa koje je u jutarnjim satima polazio iz Zagreba prema Osijeku, preko Požege i Našica,  i u ranim popodnevnim satima stigao na stari osječki kolodvor.
 - Sjećam se kada sam išla sestri u Zagreb, uvijek smo putovali tom linijom Croatia busa koja je bila jedina, ali izuzetno pouzdana, komforna i jeftina. Budući da više nema izravnog autobusa prema Zagrebu, sada putujem vlakom što mi baš i nije lako jer doći do željezničkog kolodvora u Našicama nije jednostavno jer tu trebam zvati i taksi što me košta 40-kuna više u oba smjera – objašnjava umirovljenica V.K.
Prijevoznik CROATIA – BUS obnašao je liniju Zagreb – Osijek dugi niz godina,  ali ju je zbog smanjenja broja putnika na stanicama od Požege do Osijeka bio primoran skratiti.
 - Linija za Požegu obnaša se svakodnevno sa polaskom iz Zagreba u 08:30 sati i polaskom iz Požege u 11:30 sati. CROATIA – BUS nema planove za ponovnim uspostavljanjem linije za Osijek – kaže Ivan Švabek, komercijalist Croatia-busa za slobodni prijevoz i posebne programe prodaje.