Četvrtak, 23 Siječanj 2014 14:35

Požega se prostački razara

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Otvoreno pismo predsjedniku požeške podružnice HSP AS i podpredsjedniku Gradskog vijeća Grada Požege, g. Draženu Muljeviću

Građevinsko i urbanističko uništavanje povijesne, zaštićene gradske jezgre Požege je neizdrživo. To još nije na dnevnom redu novoj gradskoj vlasti, a trebalo bi biti što prije jer ona ima jednostavan način da se tome stane na kraj.
Na protekloj sjednici Gradskog vijeća Grada Požege postavili ste dva vijećnička pitanja, jedno vezano za promašeno projektno rješenje korita potoka Vučjaka duž Orljavske ulice, te pitanje vezano uz promašenu faksimilizaciju Kužnog pila. U tom kontekstu iskazali ste svoju ogorčenost što sami sebi nesmiljeno uništavamo kulturnu baštinu, pri tome spominjući dugogodišnju ne brigu i konačno urušavanje Turske kuće te izgradnju nove gimnazije. Vi ste svojim pitanjima dotakli najneuralgičniju točku grada Požege, jer u tome području nastale su i danas nastaju trajne devastacije koje više nikakvim zahvatima nije moguće sanirati. Svako od Vaših pitanja i izričaja zaslužuje poseban širi osvrt, ponajprije stručan koji izostaje jer je to
sklizav teren. Nažalost to pitanje nije raspravljala niti jedna dosadašnja vlast u gradu Požegi, a morala je. Kritična građanska svijest o tome nije postojala ni u boljim vremenima. Danas naše građane brinu egzistencijalna pitanja pa su kulturološke i civilizacijske pojavnosti na začelju.

Imamo Konzervatorsku studiju koju nitko ne koristi

Studiju, koja je prvenstveno rađena za potrebe Grada Požege i financirana s njegove strane u iznosu od ondašnjih 40 tis. DM., potrebno je početi i koristiti. To je po odličan konzervatorski materijal sadržan u 12 (dvanaest) knjiga, koje u Gradu Požegi tavore na nečijoj polici umjesto da one budu putokaz i određenje gradskim vlastima što i kako se može raditi i graditi unutar zaštićene povijesne jezgre. Zbog toga ona i postoji. Tu Studiju je potrebno postaviti na portal Grada Požege. Ona se treba nalaziti čak ispred tamo stavljene važeće prostorne dokumentacije (GUP, PPUG), jer ove se po potrebi iz ovih ili onih razloga mijenjaju, dok Studija o kojoj je riječ je stručni rad i ona je trajni putokaz o tome kakvi zahvati su mogući unutar povijesne, građevinsko-urbanističke baštine Požege. Svaka kuća u ovoj zoni ima tamo svoje mjesto i određenje.
Da bi Grad Požega i zakonski stavio pod svoju kontrolu problem koji je ovdje iznesen, kao institucija kojoj je, dakako, imanentno da gospodari gradskim prostorom, što do sada nije uspijevao, o čemu govori svekolika urbanističko-građevinska devastacija Požege, potrebno je da se izmjeni i doradi čl. 420. c , stavak 1. podstavak 3. Odluke o II izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja Grada Požege ( službeni list 19 / 13 ) u kojemu se kaže da za sve zahvate u povijesnoj jezgri "nadzor u svim fazama radova provodi nadležni Konzervatorski odjel". Na to određenje treba samo nadograditi naredni ili sličan tekst: i (uz) nadležni organ Grada Požege.
Ako Vi gospodine Muljeviću nastavite kako ste započeli, a to je na trasi onoga za što se zalagao i Vaš pokojni otac, dr. Ž. Muljević, ima nade da se ovaj poticaj pretoči u sustav koji će učinkovito zaustaviti daljnje razaranje povijesne jezgre Požege. Založite se da rečena Studija postane svojina građana Požege koji su je i financirali, ističe u svom pismu i reagiranju Branko Matić, dipl. ing.

Zahvaljujem i razumijevanju tjednika Kronika čijim posredstvom dobivam prostor da građanima Požege predočim sve ove činjenice na koje već godinama skrećem pažnju odgovornim osobama i tijelima koji o tome trebaju prije svih voditi računa. Naravno da sve moje primjedbe završavaju u nečijoj ladici, pa ću se i na ovaj način obratiti javnosti i skrenuti pažnju na desetak poteza u ovom gradu gdje je trajno uništena „zaštićena“ povijesna gradska jezgra a koju od kojekakvih investitora ne štiti nitko.

U sljedećim brojevima tjednika Kronika upoznat ću čitatelje i širu javnost s devastacijama koje su napravljene izgradnjom nove gimnazije, izgradnjom crkvenih objekata, izgradnjom stambenih i poslovnih prostora na zaštićenom dijelu trgova i ulica grada Požege, a da nitko nije reagirao. Nemam namjeru samo kritizirati jer veliki broj toga je nepovratno uništen, nego učiniti nešto da se ta devastacija zaustavi.