Četvrtak, 23 Siječanj 2014 14:07

Od grada traže da budu organizatori Grgureva

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

DRUŠTVO SVETI GRGUR OČEKUJE DA SU PROBLEMI IZA NJIH -

 POŽEGA – Članovi društva sv. Grgur na svojoj tiskovnoj konferenciji iznijeli su nadu da su svi problemi koje su imali proteklih pet godina iza njih, te da im današnja lokalna vlast više neće praviti neugodnosti. – Bivša gradska vlast otela nam je manifestaciju Grgurevo, onemogućavala nas da istu organiziramo. Sramnom upotrebom tvrtke Tekija čiji su djelatnici kamionima nasrtali na nas i naše goste iz Hrvatske i inozemstva za vrijeme izvođenja himne. Kosili travu u ožujku, sramno parkirali automobile pred samim spomenikom fra Luke, a djelatnici Javne vatrogasne postrojbe prskanjem iz šmrkova pokušali nas otjerati s Trga sv. Terezije, pokretali zabrane i tužbe, nisu nam odobravali unatoč pravovremenim prijava provođenje manifestacije i mimohoda povijesnih postrojbi. Društvo sv. Grgur sve je to trpjelo godinama i održavalo manifestaciju a sada se nadamo i vjerujemo da će nova, demokratski izabrana vlast naći volje i razumijevanja prema našoj udruzi te nam omogućiti nesmetan rad i pomoći u našem djelovanju – istakao je predsjednik društva Damir Fraisberger.
Društvo je uputilo i dopis u kojem traži od grada Požege da organizaciju manifestacije „Grgurevo“ povjeri Društvu „Sveti Grgur“, jer je društvo i osnovano za očuvanje starih tradicija grada. Po svom Statutu imaju zadatak očuvanje spomena na bitku održanu 12. ožujka 1688. godine u kojoj su Požežani pod vodstvom fra Luke Ibrišimovića Sokola oslobodili Požegu od osmanlijskog osvajača. Generacijama se u Požegi slavi taj dan kao jedan od najvećih događaja na lokalnoj razini, a na prijedlog Društva sv. grgur isti je proglašen Danom grada. Na prijedlog Konzervatorskog odjela Ministarstvo kulture je 2005. godine donijelo rješenje kojom ovu manifestaciju proglašava kulturnim nematerijalnim dobrom RH a u Rješenju o proglašenju izrijekom stoji kako u današnje vrijeme manifestaciju organizira Društvo sv. Grgur.
Vatroslav Bekafigo, predsjednik Saveza povijesnih postrojbi Hrvatske najavio je i Godišnju skupštinu saveza i dolazak dvadesetak povijesnih postrojbi iz Hrvatske, te Poljske, Mađarske, Ukrajine, Austrije, Njemačke i Češke, koji će nazočiti proslavi Grgureva i svečano se postrojiti nakon mimohoda gradskim ulicama povodom Dana grada Požege.