Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 18 Prosinac 2013 15:07

Za proračun 22 glasa, pa čak i iz oporbe

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

SKUPŠTINA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE USVOJILA PRORAČUN -
 

POŽEGA - Vijećnici Skupštine Požeško-slavonske županije na zadnjoj su sjednici većinom glasova usvojili prijedlog proračuna za iduću godinu, ali i projekciju proračuna za 2015. i 2016. godinu. Za proračun je glasalo 22 vijećnika, pa su podršku proračunu dala i dva vijećnika SDP-a uz četiriIMG 5116 suzdržana iz redova HDSSB-a. Iako svjesni da proračun županije ni izdaleka ne može udovoljiti potrebama, proračun za iduću godinu manji je za 8,4 posto u odnosu na ovogodišnji plan i iznosi 99,4 milijuna kuna. Primjedbe na proračun su imali vijećnici HDSSB-a koji nisu u njemu našli poticaj za gospodarstvo i poljoprivredu, ali svjesni da u ovom trenutku ne može biti znatno bolji. Posebno primjedbu na mala sredstva za poljoprivredu imao je vijećnik koalicije koju predvodi SDP, Franjo Odobašić koji je predlagao povećanje sredstava za poljoprivredu, no svjestan malog proračuna istakao je da prema onome što poljoprivredi čini ministar Jakovina, ovo je još i dobro.

Proračun županije, kako je podsjetio pročelnik za financije Damir Jakoubek je umnogome opterećen kako kreditnim obvezama tako i manjkom iz prethodnih godina. Isto tako i projekcijama za 2014. do 2016. godinu predviđeno je smanjivanje prihoda zbog gospodarske krize koja se očekuje i iduće godine. Uz to projekcije proračuna u velikoj su mjeri ograničene obvezama županije po kreditima te manjkom iz prethodnih godina koji je iznosio oko 30-ak milijuna kuna.
IMG 5118Za iduću su godinu tako smanjeni rashodi i izdaci. A da se vodilo računa o smanjenju svih izdataka potvrđuje i činjenica da su oni za iduću godinu planirani s iznosom od 89,4 milijuna kuna odnosno za 7 milijuna kuna su manji nego li u ovoj godini.
Smanjili i plaće za 10%
Znatnom smanjenju proračuna pridonijela je i odluka o smanjenje plaća dužnosnika i djelatnika županije za 10%. – Na taj način želimo se uokviriti u onaj iznos sredstava koja možemo izdvajati za plaće. Do sada smo ga probijali, a sada taj iznos smanjujemo, a u narednom razdoblju potpuno ćemo se uokviriti u 20% sredstava izvornog proračuna. Za ovaj korak smo se odlučili kao nebi morali otpuštati ljude i tako kažnjavati i njihove obitelji – istakao je župan Alojz Tomašević u svom obrazloženju odluke o smanjenju plaća.
Prema projekcijama proračun za 2015. iznosio bi 92,7 milijuna kuna odnosno bio bi manji za šest posto u odnosu na proračun 2014. godine dok bi proračun za 2016. godinu bio još manji i iznosio bi oko 91 milijun kuna. Sukladno smanjenju proračuna za iduću godinu neznatno su smanjeni su i prijedlozi javnih potreba humanitarno socijalnih, braniteljskih kulturnih i drugih udruga.
Na javni su se poziv prijavile 24 udruge koje će na raspolaganju iduće godine imati 190 tisuća kuna dok su njihovi ukupni zahtjevi prema županiji iznosili više od 600 tisuća kuna.
Za potporu županije kada je riječ o udrugama proisteklim iz Domovinskog rataIMG 5119 prijavilo se čak 25 udruga no i njima je odobren iznos od 190 tisuća kuna.
Za programe javnih potreba u kulturi u proračunu Požeško-slavonske županije za iduću godinu bit će osigurano 300 tisuća kuna.
Na održanoj je sjednici, bilo riječi o izmjeni i dopuni pravilnika o socijalnoj skrbi, a imenovano je i Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda.

 Aktualni sat

Uvijek aktualni sat na početku sjednice donio je i ovaj puta veliki broj pitanja vijećnika koja su se uglavnom odnosila na župana Tomaševića koji je i davao odgovore. Vijećnike je zanimala sudbina Vinogradina, deponije otpada i kašnjenje s programom gospodarenja otpadom koji je izazvao grad Požega koji je četiri godine zavlačio donošenje odluke. Pitanje smanjenja iznosa za prijevoz od strane ministarstava za učenike srednjih škola koje će sada pasti IMG 5120na leđa roditelja župan Tomašević je pojasnio pokušajem dogovora s koncesionarom o smanjenju cijene prijevoza i rješavanjem na drugi način da ne padne sve na leđa roditelja. Vijećnike je zanimalo što će biti s bolnicom u pakracu nakon najave ministarstva o spajanju bolnica, pitanje kompleksa na Zvečevu, kako i kada će se riješiti pitanje ZRC-a u Lipiku, kako ide projekt Zlatnih termi u Velikoj.