Srijeda, 18 Prosinac 2013 14:55

Uz rebalans proračun usvojen s 12 glasova

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

4. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA POŽEGE -

POŽEGA - Vijećnici Gradskoga vijeća grada Požege na održanoj sjednici prošlog tjedna usvojili su drugi rebalans proračuna za ovu godinu, po kojem je prvobitni plan od 112 milijuna kuna smanjen na 94,7 milijuna kuna. Većinom glasova ujedno je usvojen i prijedlog proračuna za iduću godinu koji će iznositi 76,7 milijuna kuna. 

Iako rebalans i prijedlog proračuna za iduću godinu nisu podržali svi vijećniciIMG 4583 SDP-a te nezavisni vijećnik Miro Rašić, potporu je dala vijećnica HSU-a Mirjana Novaković koja je podsjetila kako je još bivša SDP-ova vlast donijela prijedloge proračuna za razdoblje 2012-do 2014. godine te da je iz materijala bilo vidljivo da su i oni proračun za iduću godinu planirali sa sličnim iznosom. Potporu proračunu dao je i HDSSB-ovac Danijel Božić, tako je da od 21 vijećnika koliko ih ima Gradsko vijeće prijedlog prošao s 12 glasova ZA.
- Proračun nije razvojan, ali je realan, nije prenapuhan - ustvrdila je Mirjana Novaković a sličnim ga je ocijenio i HDSSB-ov vijećnik Danijel Božić, koji je također dao potporu proračunu.
- Prijedlog proračuna za 2014. godinu napravljen je na temelju realnih pokazatelja stanja u Gradu. Smatramo da on nudi jedan željeni razvoj Grada, jer su realne okolnosti takve. Svjesni smo da smo u prihodima zbog općeg stanja u gradu limitirani, to je nekih 36 milijuna kuna od poreza i prireza. Proračun je ipak afirmativan za Grad jer nudi dio ulaganja potrebnih u Gradu Požegi, koja su do sada bila zapuštena - rekao je gradonačelnik Vedran Neferović, a ujedno je jasno naznačeno koliko sredstava ide za izradu IMG 4582dokumentacija za projekte koje planiramo. Po prvi puta se u proračunu nalazi i strateški dokument za razvoj grada Požege kojeg treba izraditi što također govori o ozbiljnosti i načinu na koji smo pristupili izradi ovog proračuna.
Uz Proračun za 2014. godinu donijeti su i programi javnih potreba u kulturi, predškolskom odgoju, socijalnoj skrbi, sportu i turizmu, te programi održavanja i gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture, rasporedu sredstava komunalne naknade, sredstava naknade za zadržavanje nezakonito izgrađenih zgrada u prostoru i dr.

Pitanja vijećnika na aktualnom satu

Samoj Sjednici Gradskoga vijeća prethodila su i različita vijećnička pitanja kojih je i ovoga puta bilo dosta, od toga kakva je sudbina starog Kužnog pila i gdje se on sada nalazi, do toga tko je, kada i na temelju koje odluke u ime Požeškog sportskog saveza potpisao Ugovor za prijevoz sportaša. kako je već u prva dva mjeseca potrošeno 200 tisuća kuna trebao je biti raspisan javni natječaj za prijevoznika, pitao je Ivan Čolak. Vijećnike je također zanimalo i do kada direktor turističke zajednice ima sklopljen ugovor o radu i na osnovu kojeg natječaja je primljen na rad u turističku zajednicu te da li je kod svih zaposlenika požeškog Sportskog saveza proveden natječaj prilikom zapošljavanja i kakve ugovore imaju zaposlenici. Posebnu polemiku izazvalo je pitanje tko će platiti radove na Groblju Krista kralja koje je izvela Tekija, pa i središnji pozlaćeni križ, a za koje po izvješću gradonačelnika VedranaIMG 4585 Neferovića ne postoji ugovor između grada i Tekije, pa je sada sporno oko 1,1 milijuna kuna. Kako je Tekiji proizašlo još nekih spornih „pravnih“ pitanja gradonačelnik Neferović je upitao kako se to moglo desiti kada su samo za pravne savjete platili 280 tisuća kuna, a mogli su onda bar pitati za pravne savjete. Vijećnica Dijana Tomić Šain interesirala se kako će se financirati višednevni Aurea fest koji je najavljen za sljedeću godinu. (V.Re. i V.Pr. )