Ponedjeljak, 16 Prosinac 2013 16:08

Školovalo bi se 80-tak polaznika

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

SLJEDEĆE GODINE POŽEGA DOBIVA SREDNJU VOJNU ŠKOLU  -

 
POŽEGA – Od sljedeće godine u Požegi bi trebala početi sa radom Srednja vojna škola, zaključeno je to na radnom dogovoru kod Požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića, koji je primio general pukovnika Slavka Barića, ravnatelja Hrvatskog vojnog učilišta u Zagrebu. – Ovu temu predlažemo od kada sam ja došao na mjesto župana i sada smo je definirali s generalom Barićem.
- Ministarstvo obrane i oružanih snaga RH provodi transformaciju vojnog školovanja, kako visokog, tako i srednjoškolskog. U razgovoru sa županom Tomaševićem i sa ravnateljem Tehničke škole u Požegi razmatrali smo mogućnosti da ovdje organiziramo srednjoškolsko obrazovanje budućih dočasnika. Naišli smo na izuzetno dobro razumijevanje, i vrlo brzo ovdje u Požegi počet ćemo sa obrazovanjem naših dočasnika. Oko 80 polaznika iz cijele Hrvatske obrazovali se ovdje na Tehničkoj školi po programu, boravili bi u vojarni a dio vojnih specijalnosti i redovne obuke pohađali na Dočasničkoj školi koja se nalazi ovdje u Požegi. nakon završetka Srednje tehničke škole najbolji polaznici upisat će studijske programe koje mi razvijamo, već ios slijedeće godine upisujemo studente na Hrvatsko vojno učilište, dio bi odmah krenuo u postrojbe kao dočasnici a dio bi radio kao stručnjaci na održavanju tehnike – istakao je general Barić. 

– Ovu temu predlažemo od kada sam ja došao na mjesto župana i sada smo je definirali s generalom Barićem. Zadovoljan sam i želim zahvaliti mom prijatelju i generalu Slavku Bariću s kojim se poznajem i iz Domovinskog rata. Ovaj novi program puno će značiti za nas, jer naša tehnička škola je opremljena kadrovima i ostalim uvjetima da može zadovoljiti uvjete HV. Ovo je povijesni događaj za ovaj grad i našu okolicu jer prvi puta se u hrvatskoj državi otvara ovakav projekt – istakao je župan Alojz Tomašević koji daje punu potporu ovom projektu i učinit će sve da ovaj projekt opstane i ostane u našoj županiji. Poznat je njegov stav u srednjoškolskom obrazovanju, da se kadrovi trebaju obrazovati kada netko za njih pokazuje interes, a to se tiče i ostalih smjerova u srednjim školama, dodaje župan Tomašević.
Kao svojevrsno priznanje Tehničkoj školi upravo je ova ponuda koju su objeručke prihvatili, kaže ravnatelj Zoran Galić, - Veseli nas što smo prepoznati kao institucija koja je relevantna i može pružiti sve na zahtjeve koje traži ovakav obrazovni proces. Škola je i kadrovski i profesionalno opremljena, a treba samo neke praktikume posebno doraditi. Ova nova upisna kvota kod nas će otvoriti i nekoliko radnih mjesta.