Srijeda, 11 Prosinac 2013 11:52

Na dar novi dječji vrtić vrijedan 11 milijuna

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

PROSLAVLJEN DAN GRADA PLETERNICE I ZAŠTITNIKA SV. NIKOLE -

PLETERNICA – Otvorenjem novog Dječjeg vrtića Tratinčica Pleterničani su obilježili i proslavili svoj Dan grada i dan svoga zaštitnika sv. Nikole, kojega su na dar dobili upravo na Dan grada. Uz brojne goste i dužnosnike otvorenju su nazočili župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić, župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević, gradonačelnik Benkovca i saborski zastupnik Branko Kutija, saborski zastupnik Franjo Lucić, koji je za svog mandata gradonačelnika Pleternice započeo ovu izgradnju, pomoćnica ministra regionalnog razvoja Katica Mišković, gradonačelnik Požege Vedran Neferović i pleternička gradonačelnica Antonija Jozić. Čast da svečano prerežu vrpcu i vrtić otvore svim korisnicima imala su vrtička djeca, koja su svim gostima izvela i nekoliko pjesama uz ples koji su uvježbali sa svojim odgojiteljicama. Protokol otvaranja vodili su članovi dječjeg Gradskog vijeća na čelu s dječjim gradonačelnikom Leonom Šarićem, koji je iskazao IMG 4108zadovoljstvo sa svime što je u njihovom gradu učinjeno, ali je velikoj gradonačelnici iskazao i neke želje, kazališnu i kino dvoranu u kojoj bi gledali svoje omiljene crtiće, ali i bazen gdje bi učili plivati.
- Ova lijepi objekt je za našu budućnost, budući da ima kapacitet 150 djece, u kojem ćemo imati 5 predškolskih skupina djece od tri do šest godina, i dvije jasličke skupine od jedne do tri godine. za sada je krenula po prvi puta jedna jaslička skupina djece. Izuzetno smo sretni i ponosni na ovaj projekt, ali i na sve što se u ovom gradu radi. ovo sve i radimo da bi njihovo djetinjstvo bilo bezbrižno, te da bi rasli u okruženju svojih obitelji. Sve ovo radimo i zbog čestitih ljudi koji žive u ovom gradu, istakla je gradonačelnica Jozić prije svečanog blagoslova vrtića, koji je blagoslovio požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević. Vrtić je izgrađen kao moderna zgrada velike energetske učinkovitosti, vrijedan 11, 5 milijuna kuna. Građen je uz pomoć Ministarstva regionalnog razvoja, fondova Europske unije, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te vlastitih sredstava – rekla je gradonačelnica Jozić, zahvalivši se svima koji su pomogli u toj gradnji.
Da se u gradu svake godine radi na nekoliko projekata, podsjetila je gradonačelnica Jozić, jer prošle godine otvorena je mala hidroelektrana koja osigurava stalni prihod gradu Pleternice od prodaje struje. Kao jedini takav grad u Hrvatskoj, koji svoj proračun popunjava od prodaje energije, ohrabreni kreću slijedeće godine u gradnju još jedne mini hidroelektrane na rijeci Orljavi. Ove godine već su otvorili Tehnološko-tehnologijski centar s Poduzetničkim inkubatorom koji je također energetski neovisan jer proizvodi svoju energiju iz IMG 4141prve sunčeve elektrane u Pleternici. Izvorni proračun od 5 milijuna kuna i ove godine je deseterostruko uvećan, kao i u prijašnjih nekoliko godina što je preporodili grad Pleternicu i vidljivo je na svakom koraku. Pleternica je dobila vizuru maloga ali lijepog i urednog grada ugodnog za život.
Za slijedeću godinu za dan grada nadaju se da će otvoriti novu knjižnicu i čitaonicu, također velebno zdanje za budućnost ovog grada. Gradonačelnica je istakla da za nekoliko slijedećih godina grad ima spremnih projekata za 300 milijuna kuna investicija.
Na svečanoj sjednici gradskog vijeća nagradili su zaslužne pojedince, kolektive i udruge koji su u protekloj godini značajno zadužili grad i građane Pleternice svojim radom i djelovanjem. Tako su nagrađeni Kolektivnom nagradom grada Pleternice DVD Zagrađe osnovano 1033. godine, koje obilježava 80 godina postojanja, a nagradu je preuzeo Damir Mihaljević, predsjednik DVD-a. Kolektivnu nagradu dobio je i DVD Požeška Koprivnica, osnovano 1953. godine koje obilježava svoju 60-tu godišnjicu a nagradu je primio Branko Antunović, predsjednik DVD-a. Nagradu je dobio i NK Sulkovci osnovano 1953. godine koje obilježava 60 godina postojanja, a nagradu je primio kapetan kluba Krešo Šutić. Kolektivna nagrada uručena je i Lovačkom društvu Vražjak iz Sesveta osnovanom 1953. godine koje obilježava 60. godinu postojanja, a nagradu je primio predsjednik društva Stjepan Kovačević. Godišnje nagrade primili su planinari Ivan Božić i Milan Rajič, koji su obišli sve planinarske točke te na taj način osvojivši njih 150 zaslužili i Zlatnu medalju Hrvatskog planinarskog saveza. Za počasnog građanina grada Pleternice proglašen je general u mirovini Mladen Markač. Nagrade i plakete nagrađenima uručili su uz gradonačelnicu Antoniju Jozić i predsjednik gradskog vijeća Marijan Aladrović. IMG 4137
- Čestitam svim braniteljima, lovcima i vatrogascima koji su dobili nagrade, jer to su sve okosnice hrvatskog društva. Zahvaljujem se gradonačelnici i njenim suradnicima što je u nama, danas nagrađenima prepoznala ljude koji rade za opće dobro. To je nagrada nama za bivši rad ali i veliki poticaj za budući rad – istakao je u svojoj zahvali general Mladen Markač.