Srijeda, 04 Prosinac 2013 12:07

Dvadeset godina uspješnog razvoja općine

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

OBILJEŽEN DAN OPĆINE JAKŠIĆ I ZAŠTITNICE SV. BARBARE  -

 

JAKŠIĆ – Općina Jakšić je kao općina postojala i u nekim drugim vremenima, ali njeno ponovno formiranje bilježimo 1993. godine, pa se ovaj Dan općine jakšić i Dan njene zaštitnice sv. Barbare obilježava u jubileju, 20 godina postojanja i rada općine Jakšić. - Krenulo se od ničega, bez prostora i opreme, ali s puno elana i volje, s puno ideja, planova, koji u pretočeni u projekte i takovi realizirani na naše zajedničko zadovoljstvo. Uvijek je bilo malo novca ili ga nije bilo, bilo je volje, želje i upornosti, bilo je znanja. Hvala Bogu u našoj Domovini Hrvatskoj, Općina je kroz ovo razdoblje od 20 godina opravdala svoje postojanje, te smo realizirali niz kapitalnih projekata: plinofikacija svih naselja- vlasnici cjelokupne mreže u duljini 48 km, javna rasvjeta i rekonstrukcija niskonaponske mreže u suradnji s HEP-om, Jakšić, Radnovac, Tekić, Bertelovci, Cerovac, Granje, vodovod i kanalizacija s pročistačem Eminovci, vodovod i kanalizacija s pročistačem Bertelovci, vodovod i kanalizacija s pročistačem Rajsavac i Radnovac, produžeci po Jakšiću Vukovarska, Alojzija Stepinca, Mlinska, Vilima Kurajca, K. Tomislava, Odvojak do novog vrtića, Novi vatrogasni dom s opremom, tri navalna vozila i kombi vozilo s puno osobne opreme, Sportska dvorana pri OŠ Mladost, Nogostup i autobusna ugibališta s parkiralištem u Jakšiću i nogostup u Radnovcu, Asfaltirane ulice po naseljima Tekić, Eminovci, iako za budućnost ostaje asfaltirati nove ulice po naseljima, te niz drugih investicija u naseljima i ulicama Jakšića – ističe načelnik općine Jakšić, Ivica Kovačević, koji ističe da je jako puno napravljeno u suradnji s javnim poduzećima, posebno veliki kapitalni objekti koje općina ne bi mogla sama iznijeti. IMG 3896- Hrvatske ceste - su izvršile sanaciju i modernizaciju državne ceste D-51 u Jakšiću i Eminovcima vrijednosti 6,9 mil kuna, te druga redovna godišnja održavanja, Županijska uprava za ceste – asfaltirana cestu Jakšić-Trapari- Gradac, a obnovljene su ceste Vetovo-Jakšić-Kuzmica i Kaptol-Treštanovci-Eminovci, Hrvatske vode - su nas pratile u realizaciji gradnje vodnih građevina-magistralnih cjevovoda, gradnji kanalizacija i pročistača otpadnih voda, održavanju i obnovi odvodnih kanala na poljoprivrednim površinama. Sve te investicije prelaze 150 milijuna kuna, što nije mali i nezanemarivi iznos, pored toga ta sredstava su nepovratna – dodaje načelnik Kovačević.

Iako napravljeno puno čelništvo općine s vrlo agilnim načelnikom priprema i projekte za pomoć i razvoj gospodarstvu, a to je osnivanje gospodarske zone za malu i srednju privredu. – U osnivanju Gospodarske zone dosta smo odmakli, unijeta je u UPU, Riješeno vlasništvo na zemljištu, ishođena lokacijska dozvola i glavni projekt, a sada čekamo potvrdu glavnog Projekta te početak gradnja Gospodarske zone Jakšić sa svom potrebnom infrastrukturom – kaže Kovačević i dodaje da i danas pripremamo niz projekata, ali i ističe, što je posebno važno s današnjim danom nikome dužni nismo.

IMG 56533333333333Svi ovi realizirani projekti dovoljno govore o aktivnostima općine na poboljšanju i podizanju standarda življenja u općini Jakšić koji su svakako vidljivi na prvi pogled, ali i kad se pogledaju statistički podaci, da je to općina s najmanjim padom stanovništva, da je u zadnjih nekoliko godina povećano rađanje broja djece, da je općina s najmanjom nezaposlenošću u cijeloj županiji. Općina Jakšić i danas provodi nekoliko projekata: - U tijeku gradnja vrtića, vrtić bruto površine 930 m², vrijednosti 5,7 mil kuna, kapaciteta tri odgojne grupe, koji će svojim kapacitetom zadovoljavati potrebe smještaja predškolske djece naše Općine.Trenutno smo u fazi ugradnje stolarije, a tijekom zime nastavljaju se radovi na izradi unutarnjih instalacija. Iz IPARDA mjere 301smo prošli na dva projekta: Kanalizacija Treštanovci - izabran izvoditelj radova vrijednosti 350.000 Eura, radovi započinju u proljeće 2014. , odvojak ul. S Radića- cestovna infrastruktura, nogostup, javna rasvjeta i oborinska odvodnja- vrijednosti oko 100.000 Eura, ide na ponovni natječaj jer niti jedan ponuditelj nije zadovoljio uvijete prethodnog natječaja. Dugi niz godina planirana je gradnja spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata s područja Općine. Planiran je završetak do današnjeg dana , ali zbog ponavljanja natječaja, to će biti prva značajna investicija u proljeće 2014. godine, što čvrsto obećavam u ima Općine, Vijeća i svoje osobno ime – obećava načelnik Kovačević, koji je posebno aktivnosti usmjerio na izradu projektne dokumentacije i ishođenje građevinskih dozvola, jer to je temelj javljanja na natječaje za financiranje kod ministarstava i fondova.
- Osnovna zadaća i obveza općinske uprave je biti servis građana, shvatili smo to ozbiljno pa tako i u ovoj godini krenuli i izradili niz građevinskih dozvola, ukupno pet, za Vodovod naselja Tekić, Vodovod naselja Cerovac i Granje, Kanalizacija naselja Cerovac i Granje, Kanalizacija Tekić, Kanalizacija Svetinja,
A sve sa ciljem dovesti javnu vodovodnu mrežu i odvodnju u ovom mandatu u sva naseljima. Pokrećemo i niz drugih projekata: projektiranje rekonstrukcije i adaptacije Stare škole - u Narodnu knjižnicu i čitaonicu, projektiranje nogostupa u Eminovcima i Rajsavcu, obnova i uređenje novih dječjih igrališta, asfaltiranje odvojka u Radnovcu, asfaltiranje dijela ulice Kralja Tomislava u Jakšiću, i niz drugi manjih projekata – ističe načelnik Kovačević.
Iako nevoljko u svečanom trenutku kada se zbrajaju uspjesi načelnik Kovačević je na kraju istakao i da nije zadovoljan s baš svime. - Nije red na svečanoj sjednici kritizirati, moram ipak nešto reći, nismo i nisam zadovoljan suradnjom, odnosno opstruiranjem našeg rada kako Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a pogotovo s Ministarstvom poljoprivrede, a isto tako i drugih. No to nas neće sputati u realizaciji naših projekata, u našim planovima – odlučan je bio na kraju načelnik Ivica Kovačević.