Utorak, 03 Prosinac 2013 10:51

Devet festivala trajat će sedam dana u rujnu

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PREZENTIRAN NOVI FESTIVAL AUREA FEST POŽEGA 2014.  -

UZ ZLATNE ŽICE SLAVONIJE DONOSI JOŠ NIZ NOVIH MANIFESTACIJA I MALIH FESTIVALA

POŽEGA – Novi organizacijski odbor na čelu s gradonačelnikom Vedranom Neferovićem i direktorom festivala Valentinom Veljkom Škorvagom, članovima Skupštine turističke zajednice grada Požega i medijima po prvi puta su prezentirali izgled i organizaciju novog festivala Aurea fest Požega 2014. Festival je zamišljen kao sedmodnevno događanje od 1. do 7 rujna sljedeće godine, koji će donijeti uz tradicionalni Glazbeni festival Zlatne žice Slavonije, niz novih manifestacija, malih festivala, gastronomskih događanja, ostalih kulturnih događanja koji ovom poznatom požeškom brandu daju sasvim novu dimenziju i daleko veći značaj.
IMG 3833Festivalu Zlatne žice Slavonije ponovno je vraćeno staro ime, istakao je gradonačelnik Neferović, jer upravo po tom festivalu Požega je postala prepoznatljiva, kako u tamburaškom, tako i u cijelom glazbenom svijetu, a za požeške Zlatne žice znade se u Hrvatskoj i šire izvan granica.
U video prezentaciji direktor festivala Škorvaga predstavio je plan festivala i svoje najbliže suradnike koje je sam predložio imajući u vidu da su to najbolji stručnjaci u svojim specijalnostima i sposobni zajedno kao šira ekipa organizirati ovaj novi festival. – Aurea fest Požega 2014. bit će festival festivala, jer će biti sačinjen od niza festivala, koji bi kroz nekoliko godina trebali biti i privredna grana, čemu težimo, da povežemo umjetnost, poljoprivredu i privredu, što bi trebalo našem kraju donijeti jedan preokret. IMG 3837Festival će se sastojati od devet festivala, a već prvog dana 1. rujna održao bi se Festival običaja Zlatne doline i Slavonije, od berbe grožđa, čijala, maškara, berbe kukuruza, slavonskih svatova, a završio tradicionalnim slavonskim pjesmama i kolima. Drugi dan bi bio festival mode i nakita, kroz koji bi predstavili tvrtke odjeće i nakita, čije proizvode bi nosili izvođači festivala, a sve bi bilo popraćeno nastupima pjevača – rekao je Škorvaga, koji predlaže tijekom dana na ulicama grada festivalske prodajne sadržaje na kojima bi kroz sedam dana festivala tvrtke prodavale svoje proizvode.
Treći dan festivala bio bi Festival uličnih svirača i mađioničara koji bi se održavao na dvije lokacije u pješačkoj zoni, a navečer na velikoj pozornici na Trgu sv. Trojstva.
 – Četvrti dan bi bio Festival plesa, gdje bi u popodnevnim satima bile predstavljene mlađe plesne skupine, a navečer starije plesne skupine i profesionalni plesači. U nastavku večeri bio bi festival DJ i MC što je nešto novo više vezano za ovo stoljeće i mlade ljude, gdje bi dali obol s onim što se traži na tržištu, a upotpunili bi ponudu festivala. Na taj bi način privukli još jedan dio mlade publike koji do sada nije bio privučen u Požegi - rekao je Škorvaga.
Petog dana festivala vraćaju se Zlatne žice Slavonije, po odluci grada Požege da se taj naziv vrati nazad. Na taj način nastavila bi se tradicija od 90' godina. Nastavilo bi se sa Festivalom popularne glazbe od pop folka, popa i pop rocka. – Izvođači bi se birali na dva načina, 10 izvođača po pozivu, a deset bi odabrao umjetnički odbor s kojima bi izravno dogovarao pjesme, deset izvođača išlo bi na natječaj koji će biti proveden od ožujka do lipnja. Cijelo vrijeme bi u medijima popularizirali ovaj festival, pričali o svim segmentima i svakom festivalu pojedinačno, te na taj način pripremali da što više publike dođe u naš grad. Šesti dan festivala održavao bi se Festival tamburaške glazbe s istim načinom izbora pjevača, sa ruralnim, starogradskim i urbanim stilom – dodao je Škorvaga koji za sedmi dan predlaže Festival koreografiranog folklora koji nije blizak samom izvornom folkloru, nego atraktivniji i zanimljiviji za publiku. Kroz sve dane festivala održavao bi se festival vina, pod šatorima od 12 – 24 sata, gdje bi se odvijao i poseban program festivala. Uz promociju vina održavao bi se i Festival gastronomije.
Festivalom bi upravljalo Veliko vijeće u kojem bi predsjedavao gradonačelnik, direktor Škorvaga i desetak prodirektora koji bi bili direktori malih festivala, a predloženi su Mario Pilon, Igor Hruškar, Maja Žebčević Matić, Marina Maras, Ilijana Lončar, Mladen Topić, Alen Kovačević, Dominik Škrabal, Vladimir Bauer, Zoran Genjaga i dr.
U diskusiji se ponovno dotakao nedostatak smještajnih kapaciteta za duži boravak gostiju, a Vlado Bauer je istakao da se mora svakako osigurati što više ljudi izvana na festivalu. – Mi festival ne pravimo samo za Požežane, nego moramo dovesti ljude izvana, da vide te naše običaje i to što smo pripremili. Ja sam uvijek govorio i za Grgurevo, to trebaju vidjeti gosti, jer Požežani su to već vidjeli – istaknuo je Bauer.
Festivalski koncept financirao bi grad Požega, brojni sponzori, a tražila bi se potpora od ministarstava kulture, turizma, poduzetništva i dr. Ulaz bi svakako bio besplatan uz uključenje i svih ugostitelja koje je predložio Željko Pojer, predsjednik Ceha ugostitelja obrtnika.