Srijeda, 27 Studeni 2013 14:42

Razdvajanje Tekije i kratkoročno zaduživanje grada

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

3. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA POŽEGA -
 

POŽEGA – Maratonska sjednica za kojoj je vijećnicima trebalo čak 4 sata da rasprave i donesu odluke o 24 točke dnevnog reda, pamćena će biti što je nakon desetak godina prvi puta podneseno izvješće o radu Komunalne tvrtke Tekija, koja i više nego dobro posluje u svim otežanim okolnostima. Izvješće jeIMG 3284 opširno podnio direktor Ante Kolić koji je nakon iznesenog dobio i pohvale vijećnika za dobro poslovanje tvrtke koja ostvaruje i značajnu dobit, dobro se razvija a nema niti kune kreditnog zaduženja. No upravo taj simbolični izvještaj bit će i posljednji u ovakvom obliku Tekije, jer po zakonu iz gradskih komunalnih tvrtki mora se izdvojiti djelatnost vodoopskrbe i odvodnje. Tako je na sjednici ubrzo poslije donesena i odluka o podjeli društva Tekija na dva društva, tako da društvo Tekija d.o.o. zadržava djelatnost isporučitelja vodne usluge, odnosno djelatnost vodoopskrbe i javne odvodnje a novo društvo sve ostale komunalne usluge. ovo razgraničenje organizirat će se do kraja godine a dvije tvrtke po novoj organizaciji počet će djelovati od slijedeće godine.
Druga točka koja je izazvala i dosta diskusija je Odluka o kratkoročnom zaduženju grada Požege kod poslovne banke, tj korištenje revolving kredita po žiro računu, koje se može koristiti za premošćivanje slabije dinamike priljeva sredstava u određenom periodu, kako bi se olakšalo poslovanje grada. Kratkoročno zaduženje može iznositi do 5 milijuna kuna, a ugovor će se sklopiti s najboljim ponuđačem od banaka. Gradu je to potrebno i kada se trebaju financirati određene situacije u gradnji do dobivanja sredstava od ministarstava ili fondova po ugovoru, a da se premoste situacije kada bi se provođenje nekih projekata zbog slabije dinamike priljeva sredstava trebalo usporiti ili zaustaviti. – Zbog brojnih izjava koje se već pojavljuju, istakao je gradonačelnik Vedran Neferović u svom obrazloženju odluke, ovo nije nikakvo zaduživanje grada, a koristit će se samo po potrebama, koje sigurno neće bitiIMG 3288 već sutra, nego će to uvjetovati tekuće poslovanje.

Nove gospodarske zone

Usvojena je i točka novog Urbanističkog plana grada Požege, koja svojim dopunama definira razvoj i izgled grada u slijedećem desetljeću. Tim planom predviđa se i osnivanje nove gospodarske zone „Sjever“ na potezu sjevernog dijela Industrijske ulice u Požegi veličine 36 ha, te znatno veće nove gospodarske zone „Alaginci – Požega“. Ove zone potrebne su zbog razvoja gospodarstva koje u gradu Požegi do sada nije imalo takva područja koja bi posebno privlačila investitore.

Ponovno Glazbeni festival Zlatne žice Slavonije

Vijećnici su donijeli i odluku o promjeni Statuta grada Požege u koji se ponovno unosi da grad organizira Glazbeni festival Zlatne žice Slavonije, kao i niz godina prije od samostalnosti Hrvatske. Po toj odluci otvara se i mogućnost obnove suradnje s društvom Glazbeni festival Zlatne žice Slavonije koje je cijeli niz godina organiziralo festival, do unazad tri godine.

Brojna vijećnička pitanja na aktualnom „polusatu“

Burnu polemiku i interes na samom početku rada Gradskog vijeća redovito izazivaju brojna pitanja vijećnika koja su upućena gradonačelniku ili njegovim suradnicima. Kako taj aktualni sat traje samo pola sata u pravilu je najdinamičniji dio sjednice, izuzev nekih vrućih točaka koje izazivaju prijepor.
Tako je zamjenika predsjednika vijeća Dražena Muljevića zanimalo koliko grad Požega ima potraživanja od pravnih i fizičkih osoba, a predsjednika Kluba koalicije Ante Šolića koliko je sudskih sporova okončano koje je vodio bivši gradonačelnik i koliko oni koštaju ovaj grad. kako ide proces otvaranja industrijskih zona interesiralo je nezavisnog vijećnika Miru Rašića, da li se može proširiti gradski prijevoz na nove linije zanimalo je vijećnicu HSU Mirjanu Novaković, a kakva je sudbina dugo najavljivane tržnice u Priorljavskoj ulici, zanimalo je vijećnika nezavisne liste Kazimira Baloga. Pitanja su postavili i vijećnik HDSSB Danijel Božić, vijećnici HDZ-a Blagojka Leko, Kristina Turković i predsjednik vijeća Nino Smolčić, a niti jedno pitanje nisu postavili vijećnici iz redova SDP-a ili njihova pitanja nisu stigla na red, do kraja aktualnog „polusata“.