Ponedjeljak, 18 Studeni 2013 09:33

Uveden novi način praćenja legalizacije

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

LEGALIZACIJA NE IDE ŽELJENOM BRZINOM -

Ministrica Anka Mrak Taritaš izvijestila medije o novom načinu praćenja tijeka legalizacije i pomoći koju će Ministarstvo pružiti županijskim i gradskim upravnim odjelima

Ministrica Anka Mrak Taritaš predstavila je podatke riješenosti zahtjeva za izdavanjem rješenja o izvedenom stanju sa danom 31. listopada 2013., gdje je vidljivo da je riješeno 6,97% podnesenih zahtjeva tj. 57.337 od ukupno podnesenih 822.335. Objavljeni su podaci o riješenosti predmeta za svaki od 53 upravna županijska i gradska upravna odjela koji provode postupak legalizacije.

Ministarstvo je radi lakšeg praćenja tijeka legalizacije izradilo web aplikaciju pomoću koje će se preko Interneta od 1. prosinca 2013. moći pratiti rješavanje zahtjeva u realnom vremenu. U web aplikaciju upisuju se podaci o podnositelju zahtjeva, zgradi koja se ozakonjuje, naknadi za zadržavanje nezakonito izgrađene zgrade u prostoru te podaci o izrađivačima dokumentacije koja se prilaže uz zahtjev. Rješenja o izvedenom stanju prenijet će se u Informacijski sustav prostornog uređenja i na taj način trajno koristiti. Najveći dio podataka iz baze koristiti će županijskim i gradskim tijelima nadležnim za izdavanje akata za gradnju. Dio unesenih podataka bit će koristan Građevinskoj inspekciji, a dio podataka koristit će i Porezna uprava Ministarstva financija.

Ministrica je najavila da će Ministarstvo sa svojom Agencijom za ozakonjenje bespravne gradnje temeljem podataka iz web aplikacije pratiti rad upravnih odjela i preuzimati predmete na rješavanje iz onih upravnih odjela koji ne budu u stanju rješavati predmete u odgovarajućoj dinamici sami. Cilj je do kraja godine dostići 20% riješenosti zahtjeva. One županije i gradovi koje već danas imaju riješeno 12,13, 14% moći će bez većih problema postići taj postotak a oni koji su tek na 2% imaju veliki izazov pred sobom. Ministarstvo želi ujednačiti stanje riješenosti predmeta na cijelom teritoriju Države da se ne bi dogodilo da neki građani moraj čekati na svoje rješenje 15 godina.

Za rad Agencije neće se trebati osigurati dodatna sredstva iz proračuna jer je Zakonom propisano da se 20% iznosa naknade izdvaja za rad upravnog odjela koji je predmet riješio.