Subota, 02 Studeni 2013 12:15

Protiv nagodbe Ministarstvo financija – može li se još izbjeći stečaj?

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

PROPAO POSLJEDNJI POKUŠAJ ZA ZDRAVSTVENO-REKREACIJSKI CENTAR LIPIK  -

 

LIPIK – Utorak je bio 'Dan D' za Zdravstveno rekreacijski centar Lipik ali nije prošao dobro i toj se tvrtki 'smiješi' stečaj. Naime, u Zagrebu je održano ročište predstečajne nagodbe na kojemu su se vjerovnici trebali izjasniti o planu financijskog restrukturiranja koji je predložila direktorica ZRC-a Jasminka Stričević na temelju ponude strateškog investitora iz Engleske ali taj plan nije dobio potporu. Za ZRC to praktički znači otvaranje stečajnog postupka obzirom da je prošao zakonom dozvoljeni vremenski rok da se to pitanje riješi. O svemu je u srijedu ujutro odmah raspravljao Nadzorni odbor tvrtke. - Svi smo ostali zatečeni ovakvom odlukom predstavnika Ministarstva financija obzirom da su svi dokumenti od potencijalnog investitora dostavljeni a i svi ostali vjerovnici su bili 'za'. Nažalost, Ministarstvo financija je najveći vjerovnik ZRC-a i njihov glas zapravo o svemu odlučuje. To je apsolutno nelogično kada se zna da je država većinski vlasnik ZRC-a. Dogovorili smo se kako ćemo uputiti pisma svima za koje mislimo da mogu pomoći, od ministra Linića pa do premijera i Predsjednika RH. Naravno, u roku ćemo uložiti i žalbu – kazao je predsjednik Nadzornog odbora Stjepan Horvat.

- Za nas je ovo strašna odluka i radnici su u šoku jer smo neprestano imali uvjeravanja kako postoji ozbiljan investitor i kako će se sve konačno riješiti. Možete misliti kako se sada osjećaju ljudi koji nisu dobili 22 plaće – dodala je Katica Mamić, sindikalna povjerenica u ZRC-u.

Treba istaći kako su utvrđena dugovanja ZRC-a gotovo 460 milijuna kuna a potraživanja Ministarstva financija su 370 milijuna.  (vm)