Srijeda, 30 Listopad 2013 10:55

Dječje igralište za 200 gradačke djece

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

UDRUGA  „RADOST“ I OSJEČKA „SLAGALICA“ ZAJEDNO U PROJEKTU -

GRADAC – Pleternička Udruga za pomoć djeci i mladima "Radost" zajedno s osječkom Zakladom „Slagalica“ te uz pomoć grada Pleternice završila je jedanIMG 1692 vrijedan projekt dječjeg igrališta u Gradcu. Veliko je to naselje koje se naslanja na grad Pleternicu, ima i svoju područnu školu, no što je najvažnije ima puno djece. Da je tome tako svjedočio je vrlo lijepi prizor stotina djece i mladih, te njihovih brojnih roditelja, koji su došli na svečano otvaranje tobogana, ljuljački, klackalica, pješčanika, sjenica s klupama, viseće kuglane, a nestrpljivi kakva inače djeca i jesu igralište su već IMG 1690koristili u potpunosti.

 - To je san našeg djetinjstva koji mi nismo mogli ostvariti. Udrugu smo osnovali s tim ciljem i da napravimo ovo igralište za djecu. Ali ne samo u ovom mjestu Gradac, nego u svakom mjestu gdje budemo mogli, i uspijemo dobiti potrebna sredstva. Da li od zaklada, pristupnih fondova, lokalne zajednice, samih mještana. I ovdje je početak bio težak, no kako je vrijeme odmicalo sami mještani su se sve više uključivali u radne akcije – rekao je Darinko Soldo, predsjednik Udruge Radost.IMG 1687

Dijana Matovina voditelj je Građanske inicijative koja je projekt odmah prihvatila objeručke i uključila mještane. – Pripremili smo projekt i kandidirali ga u Zakladu „Slagalica“, od koje smo za gradnju igrališta dobili 15 tisuća kuna. Dobili smo i brojne donacije pa je u ovaj projekt uloženo oko 50 tisuća kuna. Ovo prvo iskustvo jako će nam puno pomoći u daljem radu, a sada već imamo inicijativu za dalje projekte, zovu nas iz mjesta Sulkovci.

Da bi se projekt mogao u potpunosti ostvariti uključio se i grad Pleternica, koji je darovao zemljište odmah uz nogometno igralište lokalnog NK Slaven Gradac, potrebno za postavljanje cijelog dječjeg igrališta. – Izuzetno sam sretna IMG 1680što se nalazim na ovom prekrasnom igralištu koje je rezultat jednog zajedništva, što smo se svi povezali i zajedničkim snagama izgradili dječje igralište. To je neprocjenjivo. I ovdje se krenulo s nekom inicijativom od 20 tisuća kuna a na kraju se završilo s vašim trudom i na 50 tisuća kuna. Grad Pleternica uvijek će pomoći realizaciju ovakvih projekata za dobrobit naši građana, a posebno našoj djece - istakla je pleternička gradonačelnica Antonija Jozić, koja je zajedno s Brankom Keselj, predsjednicom Zaklade Slagalica i malim korisnicima igrališta zajedno rezanjem vrpce otvorila igralište i predala ga djeci na korištenje.

 - Prije dvije godine smo formirali ovu udrugu i ovo je prvi naš projekt koji smo realizirali. sada nas zovu i iz drugih mjesta jer ovo je stvarno nešto lijepo. Oformit ćemo stolarsku radionicu u kojoj bi izrađivali upravo ovakva igrala i stvari potrebne za uređenja ovakvog dječjeg igrališta. Tu bi pojeftinili nabavku i mogli napraviti daleko više, a uz ovu krizu uključili bi više ljudi u rad – najavio je dopredsjednik Marinko Zeljko.

Svečanost otvaranja uvećale su i dječje folklorne skupine HKUD Slavonija Jakšić i KUD Orljava Pleternica koje su izvele nekoliko dječjih pjesama, igara i kola, a onda se zajedno sa svom djecom uključili u igru s novim igralima na dječjem igralištu.