Utorak, 01 Listopad 2013 16:22

Za otplatu ostaje 22 milijuna

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA UREDNO VRAĆA KREDITE  -

 

POŽEGA - Požeško-slavonska županija u prvih šest mjeseci ove godine za otplatu kredita utrošila je oko 2 i pol milijuna kuna, od čega je za kamate po kreditima plaćeno 900 tisuća kuna, a za otplatu glavnice kredita 1,6 milijuna kuna. Požeško-slavonska županija prema riječima župana Alojza Tomaševića uredno podmiruje svoje obveze.

- Od gotovo sto milijuna kuna predviđenih sredstava, računamo da će do kraja godine biti realizirano oko 87 milijuna kuna. Na žalost i dalje imamo tu razliku od 12-13 milijuna kuna koji nedostaju proračunu naše županije i upravo taj iznos mi tražimo od Vlade jer ako su prethodne vlade i u nekih drugim županijama mogle dati potpore i pomoći onda smatramo da i naša županija ima pravo tražiti pomoć u iznosu od tih 12 milijuna kuna kako bi popunili i pokrpali rupe u proračunu. Naš proračun ima jedno teško opterećenje iz prijašnjeg vremena i mi gotovo pet milijuna kuna plaćamo kreditnih obveza zbog ŽUC-a i svih onih problema iz prethodnih vremena. Kada bi od vlade možda kroz 4 godine dobili tih 12 milijuna kuna mi bi zapravo dobili taj novac kako za razvoj poljoprivrede tako i gospodarstva. Ako ne dobijemo traženu potporu prenijet ćemo taj dug u iduću godinu. U svakom slučaju Požeško-slavonska županija svoje kreditne obveze plaća na vrijeme jer ne želimo da se županija nađe u blokadi. S druge strane nemamo namjeru imati nikakva nova zaduženja bez obzira što smo nedavno dobili ponovno kreditni rejting da se možemo zadužiti - rekao je župan Tomašević dodajući kako je cilj županije što više racionalizirati troškove. Požeško-slavonska županija za otplatiti ima još 22 milijuna kuna.

Požeško-slavonska županija u prvih je šest mjeseci ostvarila prihod od 43 milijuna 700 tisuća kuna. U odnosu na isto razdoblje to je za 32 posto više novca u županijskom proračunu. Najveći su bili prihodi od poreza, odnosno poreza na dohodak koji je ujedno i najznačajniji izvorni prihod županije. Na povećanje toga prihoda koji u prvih šest mjeseci iznosi 8,8 milijuna kuna utjecala je bolja fiskalna disciplina, ali i smanjenje olakšica građanima što je pridonijelo smanjenju obveza povrata novca iz županijskog proračuna.

Školstvo, zdravstvo, socijalna skrb

Za decentralizirane funkcije školstva, zdravstva, socijalne skrbi ove će godine Požeško-slavonske županija iz državnog proračuna dobiti 44,7 milijuna kuna. Najveći dio toga iznosa 17,4 milijuna kuna predviđeno je za osnovno školstvo dok bi upola manje odnosno 8 milijuna i 400 tisuća kuna trebalo dobiti srednje školstvo. Za zdravstvene je ustanove osigurano 9,3 milijuna kuna dok bi domovi za starije i nemoćne ove godine iz decentraliziranih sredstava trebali dobiti sedam milijuna kuna. Centrima za socijalni rad i pomoć za ogrjev osigurano je 2 milijuna 400 tisuća kuna. Sredstva za decentralizirane funkcije usklađena su s odlukama Vlade o minimalnim financijskim standardima i smanjena su za 140 tisuća kuna.

Navodnjavanju manje novca

Požeško-slavonska županija za izgradnju i projektiranje sustava za navodnjavanje ove godine planira osigurati oko 6 milijuna kuna, što je za 2 milijuna kuna manje u odnosu na dosadašnji plan. Tako bi za izgradnju sustava Ramanovci-Bektež bilo osigurano 3,6 milijuna kuna, a za završetak i dogradnju sustava u Kaptolu oko 200 tisuća kuna.

U planu su još dva kapitalna projekta. Tako bi za početak projektiranja sustava za navodnjavanje u pakračko-lipičkom kraju trebalo osigurati 250 tisuća kuna dok bi za sustav Orljava-Londža trebalo osigurati oko dva milijuna kuna.