Srijeda, 21 Kolovoz 2013 10:33

Četiri dana festivala i popratnih manifestacija

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

NAJAVLJEN OVOGODIŠNJI GLAZBENI FESTIVAL SLAVONIJE  -

 

POŽEGA – Na tiskovnoj konferenciji čelnici grada Požege, Organizacijski odbor festivala i Turistička zajednica grada Požege najavili su održavanje ovogodišnjeg Glazbenog festivala Slavonije u Požegi u vremenu od 29. kolovoza do 01. rujna. Uz bogati program festivala u četiri dana trajanja najavljene su i brojne popratne manifestacije koje Požegu ponovno stavljaju u središte tamburaške glazbe.

IMG 6948- Pozivam sve Požežanke i Požežane da u dane festivala doista žive s festivalom u gradu Požegi i s manifestacijama koje će se paralelno s njim događati. Nama je najvažnije u ovom trenutku da se festival i kompletan program održi što kvalitetnije, da naši sugrađani i njihovi gosti budu zadovoljni, također i oni sponzori koji su se uključili na razinama od Fišijade do festivale za pomoć u organizaciji. Svi problemi koje smo imali na početku kada smo došli u gradsku kuću, po pitanju festivala i nekih drugih stvari ostaviti ćemo za kasnije. O njima ćemo razgovarati da nam se to više u budućnosti ne događa, da imamo jednu jasnu situaciju što je festival za grad Požegu i kako se on treba provoditi i financirati. na prvom mjestu je zadovoljstvo Požežanki i Požežana i njihovih gostiju – rekao je požeški gradonačelnik Vedran Neferović.

P9021057Glazbeni festival Slavonije počinje u četvrtak 29. kolovoza od 17 sati, kada kreće svečana povorka ulicama grada Požege sve do Trga sv. Trojstva, s brojnim kulturno-umjetničkim društvima i poznatom Požeškom berbom grožđa. – Slijedi svečano otvorenje festivala, a od 19 sati Polufinalno večer tamburaške pjesme na kojem ćemo čuti 16 izvođača, što mladih, što afirmiranih izvođača. Konkurencija za požeški festival iz godine u godinu je sve veća, pa tako ima i poznatih imena. Tri pjesme će se plasirati u subotnje finalno večer – najavio je Tomislav Jakobović, umjetnički direktor festivala. Nakon polufinala svečani cjelovečernji koncert imat će Stjepan Jeršek Štef sa svojim gostima, koji će tako obilježiti i svoj 20-godišnji rad.

Za petak 30. kolovoza najavljeno je održavanje Večeri pjesme i vina koje počinje u 21 sat, a čut ćemo jako puno poznatih imena zabavne i tamburaške glazbe.

Za subotu 31. kolovoza najavljena je Finalna večer festivala na kojoj ćemo čuti 16 skladbi i 3 pjesme iz polufinala. Finalna večer bit će prenošena na HTV.

Tijekom petka i subote predviđeno je niz promocija pjesama, spotova i CD-a, proglašenje najslušanijih pjesama s prošlogodišnjeg festivala u izboru 40 radio stanica, njihovih glazbenih urednika i slušatelja.

Grad će biti u znaku festivala

Da će grad potpuno živjeti u znaku festivala, najavio je Bruno Horvat, direktor turističkog ureda TZ grada Požege. Već u četvrtak 25. kolovoza na Trgu sv. Trojstva bit će podignuta festivalska zastava, a sam trg i ulice u gradu dobit će svoja nova festivalska imena. Tako ćemo imati Trg starih rukotvorina, Festivalsku ulicu, Ulicu kulena i vina koje će biti obilježene i prikladnim pločama s novim nazivima. Za sve vrijeme festivala na trgu ispred gradske kuće bit će postavljen Sajam rukotvorina, koji će raditi od 10 pa do 23 sata sa brojnim štandovima proizvođača rukotvorina, suvenira i proizvoda starih zanata.

Požežani, obrtnici, ugostitelji i tvrtke već tradicionalno uređuju svoje prostore u slavonskom i festivalskom štihu, te je i ove godine TZ grada Požege pripremila natjecanje za Najljepši izlog. Bogate novčane nagrade bit će dodijeljene najljepšim izlozima, a svi se pozivaju da se još mogu prijaviti i sa svojim uređenim izlogom ili prostorom sudjeluju u konkurenciji za nagrade.

Fišijada u parku kraj Orljave

- 19. godinu za redom organiziramo jednu od najvećih gastro manifestacija u Slavoniji, a to je naša Fišijada koja je od jedne male manifestacije zaista postala nešto zbog čega brojni gosti dolaze u naš grad. P9010830Zabavni program počinje već od 9 sati u petak 30. kolovoza – najavio je Bruno Horvat iz TZ grada Požega. Natjecanje u kuhanju ribljeg paprikaša po slavonskoj recepturi počinje od 10,45 sati, a već sada ima veliki broj prijavljenih natjecatelja. Svi koji se žele okušati u pripremanju fiša još se mogu prijaviti, jer kotizacije nema a organizator osigurava meso od ribe, drva i vodu. Natjecatelji moraju sa sobom donijeti samo začine i dobar kuharski recept. Dobra ugostiteljska ponuda i tamburaši jamče da će svima i ove godine ovo biti jedan od najboljih provoda.

Smotra folklora i revija nošnji

P9031259Za nedjelju 01. rujna najavljeno je održavanje 9. smotre folklora „Oj Požego sve ti je na glasu“ na Trgu sv. Trojstva. U tradicionalnoj smotri koju organizira GKUD Požega nastupit će desetak folklornih društava iz cijele Hrvatske i jedno društvo iz BiH. U sklopu smotre organizirat će se Revija narodnih nošnji i Vašar kolača koji započinje već od 16 sati. Smotra počinje svečanom povorkom svih izvođača u 17,30 sati.