Subota, 20 Srpanj 2013 12:33

385 novih mladih ročnika danas je svečano prisegnulo

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

SVEČANA PRISEGA  11. NARAŠTAJA DRAGOVOLJNIH ROČNIKA -

POŽEGA- Danas u požeškoj vojarni 123 brigade HV svečano je prisegnulo 385 vojnika jedanaestog naraštaja na dragovoljnom služenju vojnog roka, među kojima je 40 žena. U nazočnosti mnogobrojnih članova njihovih obitelji i prijatelja, na poligonu vojarne čestitku im je uputio izaslanik ministra obrane RH i načelnika Glavnog stožera oružanih snaga RH, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general bojnik Dragutin Repinc.IMG 2397

- Današnjom prisegom zavjetovali ste se hrvatskoj domovini, baš kao i nebrojeni hrvatski ljudi koji su postajući junaci položili za nju svoje živote i dali dijelove tijela u Domovinskom ratu. Drage vojnikinje i vojnici, budite ponosni na odoru koju nosite jer to je odora pobjedničke hrvatske vojske, vojske koja je pokazala sve svoje vještine i sposobnosti kad je to bilo potrebno i koja to radi i danas, provodeći složene i zahtjevne zadaće u zemlji i u međunarodnim mirovnim operacijama i misijama.  - rekao im je general bojnik Repinc.

Na svečanosti su bili i Alojz Tomašević župan požeško slavonski, Mario Pilon, zamjenik gradonačelnika Grada Požege, brigadir Blaž Beretin, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu Fran Krsto Frankopan i drugi predstavnici IMG 2437javnog i vjerskog života.

- Ove godine primljena su dva naraštaja vojnika, u svakom po 400, a od toga je deset posto žena. U prošlom naraštaju javilo se 39 žena i sve su ostale do kraja, dok je 13 muškaraca odustalo. Sada je primljeno 400 i od toga je 40 žena koje su sve ovdje, a 15 muškaraca je odustalo. Nakon ove obuke u požegi vojnici idu dalje na obuku 6 tjedana  u Gašince gdje će se upoznati sa pravim vojničkim životom i načinom rada Hrvatske vojske. Također ove godine potpisano je 450 ugovora s vojnicima koji su u protekle dvije godine završili služenje vojnog roka, oni su potpisali prvi trogodišnji ugovor i sada su na specijalističkoj vojnoj obuci od šest mjeseci, što je poput stažiranja. NoviIMG 2414 propisi predviđaju da svi vojnici koji su na neodređeno vrijeme, s 20 godina mirovinskog staža do kraja 2016. godine trebali bi napustiti oružane snage. - Radi se o oko dvije tisuće osoba. Moramo pojačano primati nove da bi mogli nadoknaditi njihov odlazak. Dobit ćemo mlade vojnike, fizički i psihički spremne za nove izazove koji ih čekaju u zemlji, a i inozemstvu, što ujedno znači i više ugovora za one koji se opredijele za vojno zanimanje. - izjavio je Repinc.