Ispiši ovu stranicu
Petak, 12 Srpanj 2013 11:46

Kako što brže i efikasnije provesti legalizaciju

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

KOORDINACIJA GRADONAČELNIKA I NAČELNIKA RJEŠAVALA PROBLEM  -

 

POŽEGA – Iznenađujuće veliki broj od 15.733 predanih zahtjeva građana za legalizaciju nezakonito izgrađenih objekata potakao je župana Alojza Tomaševića da sazove prošireni sastanak Koordinacije gradonačelnika i načelnika na kojemu je tema bila kako što brže i efikasnije provesti legalizaciju. IMG 5259Domaćin sastavka je bio grad Požega i gradonačelnik Vedran Neferović, a na sastanak su bili pozvani i geodete, projektanti, arhitekti i službenici ureda koji rade na izdavanju građevinskih dozvola. Svakako da su odluke gradova i općina da komunalni doprinos smanje na 1 kn po m3 doprinijele ovako velikom odzivu građana na postupak legalizacije.

 

IMG 5269Da se i država odrekla bar nekoga od doprinosa, kaže saborski zastupnik Franjo Lucić, kao vodnog doprinosa ili kazne imali bi i 30 tisuća zahtjeva i državu koja bi imala sve građevine legalizirane. – Država se nije odrekla ničega, a na gradove i općine vrši konstantno pritisak da smanji lokalne doprinose, a sama država se ne odriče ničega. Mogli smo riješiti da niti jedan objekt više ne bi bio bez građevinske dozvole. Država ima još jednu šansu da dade građanima još jednu priliku za legalizaciju i neka se aktivnije uključe u to – ističe Franjo Lucić, te dodaje da će grad Pleternica svima koji su platili doprinos po višoj cijeni prije odluke vratiti novac.

IMG 5261Želeći ispuniti u potpunosti svoj izborni program župan Alojz Tomašević kaže da će županija maksimalno pomoći građanima da postupak legalizacije što brže provedu. – Mi moramo pomoći našim građanima u postupku legalizacije, moramo pomoći našem gospodarstvu, jer moramo otvarati više radnih mjesta i na taj način zaustaviti iseljavanje iz županije. Birokratski nećemo pristupati niti jednom dokumentu, niti jednome zahtjevu, nego olakšati postupak – istakao je župan Tomašević koji kaže da će se službe pojačati, ali raditi i prekovremeno da bi se građanima što prije izdale potrebne potvrde i građevinske dozvole. Zadovoljan je bio što su službe bez primjedbi odradile i prijem velikog broja zahtjeva.

IMG 5273Grad Požega nema puno vremena jer u proteklom razdoblju nije napravljen niti jedan projekt, i zato mu je vrlo stalo da službe koje rade na izdavanju dozvola rade brzo i efikasno, ne samo na legalizaciji nego i na novim projektima. – Bez potpore ureda koji će biti brz i efikasan i sa jasnim uputama neće biti moguće i ova inicijativa je svakako pozitivna. Za naše građane ovo smanjenje komunalnog doprinosa je značajno jer gledajući po zonama od 40, 60 do 70 kuna po kubnom metru u pojedinoj zoni sada je to kuna. Jasno je koliko je to velika olakšica. Grad nije niti mogao planirati koliko će biti punjen proračun sa te stavke i ovime smo išli u korist trenutno teškog stanja naših građana, a gradski proračun se mora popuniti iz drugih izvora, a ne od legalizacije. Apsurdno je bilo od prijašnjeg gradonačelnika i još jedna obmana i prijevara pred izbore kada se protivio smanjenju komunalnog doprinosa – rekao je gradonačelnik Neferović, koji navodi da će grad svoje objekte legalizirati iz drugih sredstava, a ne uzimanjem od građana kako je to planirao bivši gradonačelnik.