Četvrtak, 04 Srpanj 2013 12:05

Održana konferencija za medije povodom GFS Požega

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

POŽEGA -  I ove godine očekuje nas bogat festivalski program. Glazbeni festival Slavonije održat će se od 29. kolovoza do 1. rujna. ulaz će ostati besplatan. Na sastanku održanom po pitanju organizacije požeškog festivala, na kojem su bili nazočni Vedran Neferović gradonačelnik, Mario Pilon zamjenik gradonačelnika, Tomislav Galić direktor Festivala Slavonije i Požege i Tomislav Jakobović umjetnički direktor, donesene su odluke o promjenama organizacije koja je bila problematična zbog financijskih sredstava. Požeški tamburaški orkestar je dosada imao koncesiju za festival koja će se raskinuti, a oko finaciranja će pomoći Grad Požega.

- Grad Požega mora stati iza ovog festivala koji nije privatni festival, niti gospodina gradonačelnika niti gospodina Galića. Festival ima tradiciju i budućnost, tko god bude gradonačelnik i tko god ga bude radio. Grad Požega mora pomoći oko organizacije i pokušati racionalizirati troškove. Vremena su se u našem okruženju promijenila i teško je očekivati da samo sponzori iznose sve sami - istaknuo je Vedran Neferović gradonačelnik Požege

Po dosadašnjem ugovoru Požeški tamburaški orkestar bio je dužan financirati kompletnu organizaciju festivala, ali trenutno nisu u mogućnosti osigurati dovoljno financijskih sredstava da to bude na razini koju bi Požega željela. Članovi tamburaškog orkestra po ugovoru će još tri godine imati slobodu oko organizacije i prezentacije umjetničkog programa.

- Natječaj koji smo otvorili prošle godine je završen, pri samom smo kraju odabira. Prijavljeno je više od 200 skladbi. Imamo dosta interesa iz zemalja cijele regije. Očekujemo 40 do 50 tisuća gostiju, u tom trenutku grad s nešto više od 20 tisuća stanovnika postaje prijestolnica tambure, tradicijske baštine i kulture. Na idućoj konferenciji za medije ćemo otkriti nešto više o izvođačima koji su se prijavili. Subotnja večer će se prenositi uživo na HRT-u, a ona u petak bit će prikazana naknadno - rekao je Tomislav Jakobović.