Utorak, 02 Srpanj 2013 22:32

Pleterničani predstavljali Hrvatsku u Beču

Ocijeni sadržaj
(48 glasova)

AUSTRIJA SLAVILA ULAZAK HRVATSKE U EUROPSKU UNIJU  -

 

NARODNA NOŠNJA UZ PLETERNIČKA VINA PODRUMA MARKOTA ODUŠEVILI BEČANE I GOSTE IZ CIJELE EUROPE

WIEN / BEČ – Republika Austrija je velikom proslavom uz koncert obilježila ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju u središnjem atriju bečke Gradske vijećnice ispod poznatih arkada. tekst austrija3Uz domaćina predsjednika Republike Austrije dr. Heinza Fishera i bečkog gradonačelnika dr. Michaela Haupla veličanstvenom prijemu nazočili su predsjednik Republike Hrvatske dr. sc. Ivo Josipović i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Proslavi su nazočili uglednici iz političkog i javnog života obaju zemalja, predstavnici diplomatskih misija u Beču, predstavnici gradiščanskih Hrvata, brojni Hrvati koji žive i rade u Austriji i Beču, ukupno preko 800 osoba.

tekst austrija6Pod pokroviteljstvom obaju predsjednika, grada Zagreba i Ministarstva kulture RH održan je i koncert Zagrebačke filharmonije u kulturnoj prijestolnici Europe, kojim je dirigirao maestro Pavle Dešpalj. Nakon izvođenja obaju himni izvedena je skladba Ive Josipovića „Samba da camera“, nekoliko skladbi Maurica Ravela Koncert za klavir i orkestar sa proslavljenom solisticom Martinom Filjak na klaviru, nekoliko skladbi Wolfganga Amadeusa Mozarta, Europska Himna Oda radosti i Empfang.

tekst austrija5Prije početka koncerta uzvanicima su se obratili bečki gradonačelnik Michael Haupl i hrvatski veleposlanik u Beču Gordan Bakota. – S velikim ponosom danas vam se obraćam na 24. službenom jeziku Europske unije. Danas svi možemo biti sretni i ponosni, ostvarili smo naš povijesni cilj, zato vam svima zahvaljujem što ste bili na pomoći svih ovih godina. Danas su ostvareni snovi samostalne i europske Hrvatske. posebno pozdravljam i naše Gradiščanske Hrvate povijesnu nacionalnu manjinu u Austriji koja je godinama bila most suradnje Hrvatske i Austrije – rekao je veleposlanik Bakota.

tekst austrija2Nakon koncerta za sve uzvanike ispod poznatih kamenih arkada poslužena su hrvatska jela, od pršuta i sira, mesnih delicija, specijaliteta od ribe, jastoga i nekoliko slastica. Za nas su arkade, kameni ukrasi i stepenište bili još interesantniji kada smo saznali da su izgrađeni od hrvatskog kamena, od istarskog, s područja Rijeke do bračkog kamena.

 

Pleterničani predstavili baštinu i vina

tekst austrija11Grad Pleternica i vinarija Markota imali su čast da u središnjem dijelu atrija bečke Vijećnice predstave svoj grad i svoja vina. Grad Pleternicu predstavljali su saborski zastupnik Franjo Lucić, aktualna gradonačelnica Antonija Jozić, dosadašnji župan Marijan Aladrović, te aktualni župan Alojz Tomašević. Oni su obučeni u žensku i muške narodne nošnje izazivali poseban interes i pažnju svih gostiju, a na taj način su najbolje predstavili dio baštine pleterničkog kraja. tekst austrija4Na štandu grada Pleternice, koji je uzgred bio jedini grad koji se predstavio u Beču, brojni gosti, posebno Bečani su pokazali veliki interes, a mnogi su izrazili želju za fotografiranjem uz šokačke i graničarske nošnje. Tako je novinar tjednika Kronika, jedan od rijetkih iz Hrvatske, koji je svjedočio ovoj proslavi i prezentaciji grada Pleternice, napravio stotine fotografija i bilježio brojne kontakte.

 - Svakako da smo ponudu organizatora da prezentiramo naš grad Pleternicu u europskoj metropoli Beču odmah prihvatili, jer to je prilika koja će nam donijeti sigurno dobro u budućnosti. Kontakti koje smo ovdje napravili sigurno će dobro doći u našoj europskoj orijentaciji, kojom grad Pleternica već ide naprijed - istakla je mlada gradonačelnica Pleternice, Antonija Jozić, koja je za ovu priliku nosila nošnju staru preko sto godina..

Vina Markota oduševila Bečane

tekst austrija1Kao službena vina na bečkoj proslavi pila su se pleternička vina vinarije Markota i baranjska vina vinarije Josić. Marko i Marinko Markota su imali pune ruke posla jer su Bečani bili oduševljeni upravo otkrivenim vinima. Pred štandom vina Markota cijelo večer je bio red onih koji su htjeli kušati vina, a kasnije još veći red onih koji su htjeli upotpuniti dobar dojam još kojim kušanjem. Poseban interes pokazali su uz građane Beča i brojne delegacije veleposlanstava europskih država i vojna izaslanstva koji su donosili visoke ocjene za graševinu koja je dominirala cijelu večer.

tekst austrija8Kako je na izložbi u gradskoj Vijećnici izložen i dokument o tome kako se zaprežnim kolima prije 150 godina s pleterničkog Klikuna vozilo vino na bečki dvor, koja su pila austrijska aristokracija i njihovi dvorski gosti, priča o ponovnoj revitalizaciji Klikuna, na kojemu je obitelj Markota ponovno zasadila preko 30 ha novih nasada loze, svakako će imati i svoj nastavak. Bečani znaju za kvalitetna vina sa Klikuna i uskoro će ih moći ponovno piti. Iako su u Beč dopremljene velike količine vina, vina Markota su prva nestala, na žalost brojnih ljubitelja koji su na proslavi ostali do kasnijih sati.

 - Ovo je stvarno bila za našu vinariju jedinstvena prilika da prezentiramo sva naša vina i rad naše vinske kuće, pred koju tek dolazi budućnost, jer smo u svijetu vina tek nekoliko godina, da naše Pleterrničko vinogorje vratimo na europske stolove gdje je nekada davno s ponosom stolovalo, pilo se na bečkom dvoru, u najboljim hotelima i restoranima. Mi to želimo vratiti i na najboljem putu smo da to učinimo, a ovaj ulazak Hrvatske u EU u tome će nam samo pomoći. Po svim razgovorima koje smo ovdje vodili ovo je za nas strašno veliko tržište, ali na kojem ostaju samo najbolji i samo najkvalitetnija vina - rekao je mladi i uspješni vinar Marko Markota u Beču.

Pleterničani pozdravili i Aloisa Mocka

tekst austrija10Proslavu ulaska Hrvatske u EU nije želio propustiti ni Alois Mock, koji je unatoč bolesti došao, a od svih pozdravljen najvećim aplauzom, a u znak poštovanja svi uzvanici su se ustali i dugo mu pljeskali. On kao je kao veliki zagovaratelj brzog priznanja Hrvatske i veliki prijatelj kasnije posebno zadužio i Pleternicu jer su on i njegova supruga osigurali opremanje pleterničke ambulante, od kad ih veže veliko prijateljstvo. - Alois Mock je za grad Pleternicu veliki prijatelj, još od vremena kada smo bili suočeni s agresijom. On je i tada davao veliku potporu Hrvatskoj, a posebno nama u Pleternici, gdje su i on i njegova supruga osobno organizirali opremanje naše zdravstvene ambulante, u sklopu akcije pomoći za djecu, te nam tada u tim teškim trenutcima mnogo pomogli - istakao je saborski zastupnik Franjo Lucić, gradonačelnik Pleternice u tri protekla mandata.

Granične policajce počastili pleterničkim kulenom

Na putu prema Beču na izlasku iz Hrvatske, sada kao europske države, granične policajce s hrvatske strane i granične policajce na ulazu u Sloveniju počastili su hrvatskim autohtonim proizvodom, kulenom koji osobno proizvodi Franjo Lucić i Marijan Aladrović. Svi zajedno smo doručkovali domaću šunku, kulen, kulenovu seku, slavonsku slaninu i slavonski sir uz domaći kruh iz krušne peći, te na taj način, ovaj puta bez barijera, ove domaće suhomesnate proizvode unijeli u Europu. Sada će uz lakši protok roba i ove slavonske delicije naći lakši put do europskih stolova. - Evo mi smo već drugi dan našeg ulaska u Europu, simbolično ovim doručkom na kojemu su bili samo autohtoni slavonski proizvodi, pokazali da imamo što pružiti ovoj Europi, da nam ova Europa treba, jer to je veliko tržište koje traži kvalitetne proizvode. Mi se na ovaj način, putem prezentacija na ovako velikim događajima moramo što kvalitetnije prezentirati i naš povratak u Europu provesti što brže na zadovoljstvo svih nas - rekao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, kojega nakon ovog predstavljanja u Beču očekuje već sutradan odlazak u Brussel i nova prezentacija povodom ulaska Hrvatske u EU kao 28. članice.

Vina i kulen uskoro na Bečkim stolovima

Kako u Beču radi 13 hrvatskih restorana, koji uglavnom nude domaće specijalitete i hrvatsku kuhinju, nekoliko prisutnih od njih već se interesiralo za dostavu vina i kulena u njihove restorane. I oni su svi s olakšanjem primili ulazak Hrvatske u EU jer će im to olakšati nabavku delicija i hrane, a posebno dostavu svježe ribe s Jadrana i riječne ribe koja će sada brzo stizati do Beča bez carinskih barijera koji su taj put otežavali birokracijom i usporavali dostavu. - Hrvatska, a posebno Slavonija ima kvalitetne proizvode, posebno slavonske mesne delicije i vina po kojima smo bili poznati od davnina od Beča do Pešte, a danas imamo priliku da Bečane i Europljane ponovno podsjetimo na to, da im s našim povratkom u Europu vratimo i dio naše tradicije, dio naših posebno kvalitetnih proizvoda - istakao je nekadašnji pleternički gradonačelnik, dosadašnji župan Marijan Aladrović, koji također proizvodi odličan kulen, šunku i kulenovu seku, a sve više se bavi i voćarstvom.

Ovaj događaj svakako je bila odlična prezentacija jedne male Pleternice u velikoj europskoj metropoli Beču, koju su Pleterničani znalački iskoristili.

( tekst i fotografije Vladimir Protić - urednik Neovisnog tjednika KRONIKA požeško-slavonska)