Srijeda, 05 Lipanj 2013 07:32

Pleternica pripremila projekata za 300 milijuna kuna

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

NOVA GRADONAČELNICA ANTONIJA JOZIĆ PREUZELA DUŽNOST U GRADU PLETERNICI   -

ZA SVE PROJEKTE IMAMO SVU DOKUMENTACIJU I POTVRDE GLAVNOG PROJEKTA, GRAĐEVINSKE DOZVOLE A KANDIDIRALI SMO IH NA JAVNA PODUZEĆA, MINISTARSTVA I EUROPSKE FONDOVE  -

PLETERNICA – Među prvima primopredaju dužnosti gradonačelnika obavili su u gradu Pleternici, gdje je dosadašnji gradonačelnik Franjo Lucić, koji je na toj funkciji bio 12 godina, dužnost predao svojoj dosadašnjoj zamjenici, a sada dvotrećinskom većinom birača izabranoj Antoniji Jozić. On je tom prilikom istakao da je to samo nastavak kontinuiteta obnašanja vlasti HDZ-a koji od početka vodi Pleternicu, a da je Antonija Jozić samo logičan nastavak te vlasti, jer donesena je odluka da se prije svega u obnašanje dužnosti moraju uključiti mladi. – Najbolji primjer toga je upravo Antonija Jozić koja je uz mene uključena u sve poslove i projekte proteklih četiri godine koje je odradila kao moja zamjenica, no mlada je osoba, tek će za nekoliko dana navršiti 35 godina. Tu je i njen zamjenik Domagoj Katić sa 25 godina. To su mladi ljudi koji će nastaviti provođenje projekata koje smo mi započeli, projekata koji su u fazi dovršenja i projekata koje smo izradili, ishodili sve potrebne dozvole i kandidirali za bespovratna financiranja preko javnih poduzeća, ministarstva i europskih fondova. Takvih projekata ima na desetke a ukupno njihova vrijednost iznosi 300 milijuna kuna. Mi smo davno shvatili da sa proračunom grada od 6 milijuna kuna nemamo sredstava za brži razvoj u proračunu, da se ne možemo zaduživati, nego samo iz sredstava fondova u bespovratnim sredstvima, a za to trebaju projekti. Mi projekte radimo već godinama, danas realiziramo one koji su napravljeni prije četiri godine, a sutra one koje smo već napravili i kandidirali za financiranje – rekao je Franjo Lucić.

 Antonija Jozić prije svega se zahvalila svim biračima s područja grada Pleternice koji su u čak 63% posto dali povjerenje upravo njoj, da vodi grad Pleternicu u slijedećem razdoblju. Nije joj teško preuzeti grad koji je u razvoju, koji je svake godine i desetak puta veći od gradskog proračuna, pa se tako ove godine završio projekt izgradnje Novog tehnološko inovacijskog centra s poduzetničkim inkubatorom vrijedan 7 milijuna kuna, završava se izgradnja dječjeg vrtića za 150-ero djece vrijedan 10 milijuna kuna u koji će djeca krenuti već krajem ljeta, u završnoj fazi je izgradnja nove Gradske knjižnice i čitaonice vrijedne 10 milijuna kuna čije dovršenje se očekuje u proljeće. No još je više projekata koje su pripremili i očekuju financiranje: - Nastavljamo izradu projektne dokumentacije te ishođenje dozvola za izgradnju sustava aglomeracije područja Pleternice u sklopu EU financiranog projekta u suradnji s Hrvatskim vodama koji je vrijedan 80 milijuna kuna. Izrađujemo projektnu dokumentaciju za dogradnju zgrade Gradske uprave u Pleternici, odnosno provođenje projekta P.T.I.C.E – Poslovno turistički informativni centar vrijednosti 5 milijuna kuna koji se priprema za buduće kohezijske fondove nakon ulaska u EU. Izrađujemo glavni projekt za podnošenje zahtjeva za izdavanje potvrde glavnog projekta za rekonstrukciju u vidu dogradnje, nadogradnje, uređenja i prenamjene postojeće poslovne zgrade Sloge u školsku građevinu za potrebe srednje škole vrijednu 10 milijuna kuna. Izrada projektne dokumentacije za uređenje zgrade kino dvorane u novi multimedijalni centar vrijednosti 15 milijuna kuna. Produžetak postojeće ulice Ive Tomića Baje, te prometnice od Pošte Pleternica do ulice Matije Gubca u vrijednosti 2 milijuna kuna, te rekonstrukcija ulice Ljudevita Gaja u Pleternici vrijednosti 3 milijuna kuna. Izgradnja sustava odvodnje Zagrađe – Bučje – Drenovac, vrijednosti 25 milijuna kuna. Izgradnja prve vinske ceste na području županije na pleterničkom vinogorju vrijednosti 20 milijuna kuna, te rekonstrukcija ceste D 225 – D 38 u vrijednosti od 25 milijuna kuna – najavila je Antonija Jozić.

Grad Pleternica nakon uspješne izgradnje prve mini hidroelektrane kojom godišnje u svoj proračun prihoduje novih milijun kuna, kreće u gradnju još nekoliko malih hidroelektrana na Orljavi. Za prvu koja se gradi uzvodno od prve mini hidroelektrane već se izrađuju projekti, a planiraju se nizvodno gradnja na još nekoliko lokacija. - Na taj način osiguravamo dodatna sredstva za svoj proračun, a gradnju hidroelektrana planiramo iz bespovratnih sredstava. Sada smo prvi grad u Hrvatskoj koji u svom vlasništvu ima hidroelektranu, a to ćemo još i povećati, te novim sredstvima u proračunu osigurati sredstva za nova ulaganja – zaključio je Franjo Lucić, koji je u dosadašnjem razdoblju svake godine gradski proračun uvećavao po deset i više puta. Taj razvoj se vidi i grad Pleternica se sve više svrstava uz bok modernih malih gradova u kojima se život neće razlikovati od većih sredina jer već sada imaju sve potrebno i sve sadržaje. Birači su im dali priliku da tako i nastave dalje s razvojem Pleternice.