Srijeda, 17 Travanj 2013 15:37

Podvučena crta pod četverogodišnje razdoblje

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

NIZOM MANIFESTACIJA OBILJEŽEN DAN POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE  -

 

IMG 6205POŽEGA – Nizom manifestacija obilježen je Dan požeško-slavonske županije, a sve je započelo polaganjem vijenaca i poklonom kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata na Trgu 123. brigade. Osim delegacije županije koju su predvodili župan Marijan Aladrović i njegovi zamjenici Željko Jakopović i Ferdinand Troha, vijence su položili roditelji poginulih branitelja udovice i članovi braniteljskih udruga, delegacija Policijske uprave Požeško-slavonske, delegacija požeške vojarne 123. Brigade, te delegacije gradova Lipika, Pakraca, Pleternice i općina Velika, Kaptol i Jakšić. Služena je i sveta misa u požeškoj katedrali sv. Terezije Avilske.

 

IMG 6232Svečanom sjednicom Skupštine županije u Restoranu Sara na kraju četverogodišnjeg mandata, podvučena je crta a župan Aladrović je u kratkom obraćanju rezimirao rezultate koje je postigla ova garnitura koja je vodila županiju. Aladrović se zahvalio prethodnoj Vladi RH i tadašnjem ministru financija koji su pomogli županiju u trenutcima krize, a unatoč stalnim prijetnjama blokade županija je uspjela konsolidirati svoje financije, reprogramirati dugove na duže vremensko razdoblje i napraviti neke poteze na poboljšanju kvalitete i standarda u školstvu, zdravstvu, cestogradnji, socijalnoj skrbi i razvoju i poticanju gospodarstva.

 

IMG 6240Županijska vlast osigurala je dovršenje triju sportskih dvorana u Velikoj, Jakšiću i Pleternici, dovršetak zgrade Gimnazije u Požegi, dogradnju učioničkog prostora Ekonomske škole, uređenje područnih škola na području Pleternice, izgradnju nove Poliklinike pri požeškoj bolnici, uređenje niz bolničkih odjela, završetak uređenja fizikalne terapije u Specijalnoj bolnici Lipik, uređenje pakračke bolnice, izgradnja novog prostora javnog zdravstva, opremanje novog Zavoda za hitnu medicinu i dr. Župan je istakao i nepotrebnost bacanja ŽUC-a u stečaj, jer je on nakon svog izlaska iz stečaja pokazao da se svake godine ulagalo u ceste na cijelom području županije u vrijednosti 30 mil. Kuna, te i uredno vraćati sredstva zbog kojih je bio u stečaju. Za vrijeme ove županijske vlasti, istakao je Aladrović županija je napravila i prve korake u navodnjavanju poljoprivrednih površina izgradnjom sustava u kaptolu za 110 ha, trenutno se gradi novih 360 ha u sustavu Ramanovci – Bektež, a priprema gotovo 2.000 ha u sustavu akumulacije na Londži.

 

IMG 6246Zahvalu svih vijećnicima i suradnicima uputio je predsjednik Skupštine županije prof. dr. sc. Radoslav Galić, koji je uspješno vodio skupštinu četiri godine. Dan županije čestitao je i nazočni vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, ujedno i predsjednik Zajednice županija RH, ukrajinski veleposlanik u RH Oleksandr Levčenko.

 

Svečana sjednica je i prilika da se najzaslužnijim pojedincima, društvima i tvrtkama dodijele županijske nagrade. Nagradu za životno djelo primio je akademik Božo Udovičić, a godišnju nagradu Češka beseda iz Kaptola, te tvrtka Agronom iz Požege. Zahvaljujući se na nagradi akademik Udovičić je istakao da nas samo rad može izvući iz današnje situacije, a da je ulaganje u energiju od velike važnosti jer danas je energija ta koja pokreće cijeli svijet.