Srijeda, 03 Travanj 2013 09:27

Sufinancirati postavljanje sunčevih kolektora

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

360 000 KUNA IZ FONDA ZA ENERGETSKU UČINKOVITOST - 

PAKRAC - Među 20 gradova kojima su iz Fonda za energetsku učinkovitost odobrena sredstva za subvencioniranje kućnih obnovljivih izvora energije u 2013. godini je i Pakrac. Odobreno mu je, kao jedinom gradu iz Požeško-slavonske županije, sufinanciranje 30 sustava.

  Za projekt pod nazivom "Poticanje korištenja obnovljivih izvora energije na području Grada Pakraca - Sunce na mom krovu" Pakračani su dobili 360 tisuća kuna. - Projekt se pripremao još prošle godine a zamišljen je tako da jedinice lokalne samouprave koje se javljaju na natječaj u proračunima također moraju osigurati u ovoj godini određena sredstva. Za nas se konkretno radi o 150 tisuća kuna i mi smo to u proračunu i predvidjeli. Ovaj projekt će omogućiti postavljanje sunčevih kolektora za vodu na 30 obiteljskih kuća s našeg područja, odnosno, 30 kućanstava će ubuduće za zagrijavanje vode moći koristiti sunčevu energiju – objasnio je gradonačelnik Davor Huška.hruska

  Da bi se sunčevi kolektori postavili na kuću prosječne veličine potrebno je osigurati 30 tisuća kuna što se vlasnicima kuće obično vraća kroz 5 do 6 godina. Novac iz Fonda i iz gradskog proračuna bit će dovoljan da se njime pokrije 60 posto troškova za postavljanje sunčevih kolektora a ostatak će morati osigurati vlasnici kuća. Uloženi novac vratit će im se tako za 2 do 3 godine. - Mi ćemo uskoro objaviti poziv zainteresiranim građanima da se jave a tko će dobiti sredstva koje je osigurao Fond, odnosno naš proračun, odredit će se prema strogo utvrđenim kriterijima – kazao je gradonačelnik Huška te dodao kako grad Pakrac već priprema projekt kojim bi se dogodine osigurala sredstva za obnovu fasada.