Ponedjeljak, 01 Travanj 2013 12:06

Predstavljena lokalna razvojna strategija

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

ČLANOVIMA LOKALNE AKCIJSKE GRUPE LAG PAPUK-KRNDIJA  -

KAPTOL – Predstavnicima jedinica lokalne samouprave osnivača LAG-a Papuk-Krndija i ostalim osnivačima te široj javnosti predstavljena je Lokalna razvojna strategija LAG-a koja je izrađivana protekle godine. Osnivači LAG-a Papuk-Krndija su općine Brestovac, Velika, Kaptol, Jakšić, grad Kutjevo, JU Park prirode Papuk i još 40 tvrtki, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, vinara, seoskih turističkih gospodarstava s tog područja.

IMG 5404- Strategija je nužna kako bi se LAG mogao prijaviti na 1. Natječaj za financiranje rada LAG-a u sklopu fonda IPARD mjera 202 kojim bi se osigurala sredstva u vrijednosti 480 tisuća kuna što bi omogućilo zapošljavanje profesionalnog tima koji bi radio na pripremi i provedbi lokalnih strategija ruralnog razvoja i projekata za članice LAG-a – istakla je Dijana Ferković, voditeljica LAG-a i koordinator izrade cijele strategije.

 

IMG 5407

 

LAG je osnovan prije 14 mjeseci nakon jednogodišnjeg lobiranja na ovom području i danas se nalazi među tridesetak LAG-ova koji mogu aplicirati sredstva za dalji rad. – nama je cilj da dođemo do tih inicijalnih sredstava da bi opremili poslovni prostor koji smo dobili od općine Kaptol, te pronađemo mlade ljude koje ćemo stručno osposobiti za pisanje projekata, da bi mogli povući sredstva iz EU fondova za naše članove. Ovo je još inicijalna faza u kojem mi kandidiramo našu strategiju na natječaj. Danas želimo potvrditi našu strategiju pred svim predstavnicima osnivačima – rekao je predsjednik LAG-a dr. sc. Ivica Samarđić, koji ističe da je buduće povlačenje sredstava iz EU za razvoj predviđeno jedino putem ovakvih LAG-ova. Kako smo mi u cijelosti u ruralnom području očekuju nas značajna sredstva koja Europa predviđa za razvoj.

– U članstvu LAG-a imamo veliki broj ekoloških proizvođača, veliki broj vinogradara iz domicilnog podpapučkog područja, voćara, stočara, a u samoj viziji naše strategije planiramo ovaj prostor turistički obogatiti, da u on u svojoj konačnici kroz taj turizam realizira svu tu proizvodnju – kaže Samarđić.