Petak, 08 Ožujak 2013 12:45

Snaga od 10 kV za budući razvoj Čaglina

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

IZGRADNJA NOVE TRAFOSTANICE U ČAGLINU NAPREDUJE  -

 

 

ČAGLIN – Na ulazu u Čaglin od pravca Latinovca niče nova zgrada buduće trafostanice Čaglin TS 35/20 snage 10 kV. Ovu investiciju financira HEP sa iznosom od 5 milijuna kuna i svojim kapacitetom zadovoljit će potrebe Čaglina za dugi niz godina i budući razvoj.

 

Ovu inicijativu pokrenuli smo prije tri godine kad smo počeli razvijati industrijsku zonu jer smo znali da dotadašnji kapacitet trafo stanice neće biti u mogućnosti osigurati dovoljnu snagu električne energije za buduće gospodarske objekte. Ovaj novi kapacitet sada će biti iskorišten samo sa 20% kolike su danas potrebe stanovnika Čaglina, no na njega se veže i industrijska zona koja je već povezana podzemnim kablom velikog kapaciteta. Ova trafostanica će omogućiti i povezivanje buduće termoelektrane na bio masu kapaciteta 2 MW koja će upravo preko ove trafostanice moći energiju davati u sustav HEP-a, jer preko stare trafostanice ni to nije bilo moguće. Već ranije izgrađen je i dalekovod od trafostanice Ferovac do buduće čaglinske trafostanice također u vrijednosti 5 milijuna kuna – istakao je Željko Jakopović, zamjenik župana za gospodarstvo.

 

Upravo zahvaljujući njegovom angažmanu Čaglin se trgnuo zadnjih nekoliko godina i završeno je nekoliko važnih i vrijednih investicija, no još nekoliko je u tijeku, kao izgradnja vodovoda u dužini 800 metara koji radi Tekija, te kanalizacije koja kreće u proljeće. Nakon izgradnje ove infrastrukture u potpunosti će se urediti glavna čaglinska ulica koja dobiva novi izgled, novi asfalt i pješačku stazu.