Srijeda, 06 Ožujak 2013 17:06

Za EU fondove projekti vrijedni 300 milijuna kuna

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

ODRŽANA POSLJEDNJA RADNA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA PAKRACA U OVOM MANDATU  -

 

PAKRAC - Gradsko vijeće Pakraca održalo je posljednju radnu sjednicu u ovom sazivu. Tom prilikom je gradonačelnik Davor Huška podnio redovito polugodišnje izvješće o radu, inače sedmo po redu u mandatnom razdoblju 2009. - 2013.godine, u kojemu je posebno ukazao na smanjenje proračunskog manjka. - Manjak je sa 5,2 milijuna kuna od 31. prosinca 2011. godine smanjen na samo 597 tisuća krajem 2012. godine. To je rezultat cijelog niza mjera, od štednje na pojedinim troškovima, kao što su plaće i materijalni troškovi, potom smanjenja broja zaposlenih koje financira gradski proračun, reorganizacije u radu gradskih tvrtki i ustanova, nastavka aktivnosti na poticanju razvoja gospodarstva pa nažalost, i smanjenja određenih investicijskih aktivnosti financiranih iz gradskog proračuna. Da su planirana sredstva ministarstava doznačena kako je realno planirano i u iznosima kao u prethodnim godinama, godinu bi završili s pozitivnim poslovanjem – rekao je gradonačelnik Huška. Istakao je posebno kako Ministarstvo kulture i Ministarstvo regionalnog razvoja lani po prvi puta nakon puno godina nisu financirali niti jedan projekt u Pakracu.

IMG 2107U opširnom izvješću gradonačelnika Huške posebno je istaknut početak gradnje drugog poduzetničkog inkubatora vrijednog milijun eura od čega su 773 tisuće eura bespovratna sredstva. Projekti pripremljeni za fondove EU vrijedni su čak 300 milijuna kuna a među njima su za Pakrac izuzetno važna dva - nastavak gradnje vodozahvata Šumetlica vrijednog 180 milijuna kuna i deponija Crkvište čija je vrijednost 34 milijuna kuna. Trenutno se radi na izgradnji kanalizacije u Badljevini, pripremljeni su projekti za višenamjenski dom u Prekopakri a očekuje se i građevinska dozvola za izgradnju vodovoda u 11 naselja sjeverozapadnog područja grada. Kada je riječ o društvenim djelatnostima pakrački je gradonačelnik posebno istakao pokretanje Stručnog studija fizioterapije u suradnji sa Zdravstvenim veleučilištem iz Zagreba.

   Gradsko vijeće Pakraca, koje će se sastati još samo na svečanoj sjednici u povodu Dana grada, ima 14 vijećnika među kojima su tri pripadnika srpske nacionalnosti i jedan Talijan. Stranački gledano, 6 vijećnika su članovi HDZ-e, po 2 su iz SDP-e, HNS-a i SDSS-a, te po jedan iz HSS-a (tijekom mandata postao nezavisni) i HSP-a. U četiri godine održali su 20 sjednica. Novo vijeće imat će 15 članova od kojih će najmanje dva biti srpske nacionalnosti te jedan talijanske.      (vm)