Petak, 22 Veljača 2013 12:57

Obnoviti spomenike i sačuvati antifašističku baštinu

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

POŽEŠKI ANTIFAŠISTI ODRŽALI IZBORNU GODIŠNJU SKUPŠTINU  -

POŽEGA – Deset godina postojanja Udruge antifašističkih boraca i antifašista Požega i gotovo 150 članova ostavilo je iza sebe znatan rad na čuvanju antifašističke baštine, obilježavanju svih značajnijih datuma iz antifašističke povijesti, te obnavljanje devastiranih spomenika i spašavanje spomenika i lokaliteta od daljeg propadanja. Iako su neki spomenici bili pod zaštitom države, država ih nije zaštitila niti osigurala sredstva za njihovo obnavljanje, nego su to učinili sami članovi udruge, svojim dobrovoljnim prilozima i svojim radom. Tako je obnovljena spomen grobnica narodnom heroju Nikoli Demonji u Kamenskoj, što je za udrugu bio najveći objekt u koji je uloženo najviše sredstava i radnih akcija. Obnovljeni su i spomenici na Leštatu, Dubokoj, Škrabutniku, Podsreću, Sloboštini, Šnjegaviću, Sjenjaku i dr.

IMG 2667I dalje će se nastaviti s obnovom, zaključak je godišnje skupštine, a u tome će im svakako pomoći i upravo izdana knjiga „Sjećanja zapisana u kamenu“ autora Borivoja Zarića, u kojoj je dokumentirao sve spomenike iz antifašističke povijesti na prostoru Požeštine. Posebno će se tražiti aktiviranje države u obnovi i spašavanju spomenika posvećenog Šušnjarskoj bitci, koji je rad akademskog umjetnika i pod zaštitom je RH. U gradu Požegi će nastaviti s obnovom spomenika na Sjenjaku, te nekadašnjem Parku NOB-a na Starom gradu.

Gost na skupštini Ivan Fumić, član predsjedništva SABA istakao je svoje nezadovoljstvo slabim prikazom u medijima povijesti Narodno oslobodilačkog rata i događaja vezanih za antifašizam naših naroda. Istakao je da pojedini biskupi ponovno pozivaju na neke nove oluje, i borbu protiv sadašnje vlasti, a to donosi samo nove podjele naroda i ratove.

Članovi skupštine za naredno razdoblje su izabrali rukovodstvo udruge kojem će na čelu i dalje biti predsjednica Kata Holjevac, dopredsjednik Borivoj Miljević, tajnik Kazimir Semunović, a izabrano je i novo predsjedništvo. Gosti n a skupštini su bili Miroslav Grozdanić, zamjenik župana, Ivan Čolak i Vicko Njavro ispred grada Požege, te delegacije antifašista iz Petrinje, Daruvara, Pakraca i Lipika.