Nedjelja, 17 Veljača 2013 11:32

Ni jedno naselje bez mreže za odvodnju

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

AMBICIOZNI PROJEKTI ZA NASELJA GRADA PLETERNICE  -

 

PLETERNICA - Iako je proteklih godina grad Pleternica dosta ulagao u komunalnu infrastrukturu posebice u izgradnju vodovodnih mreža, zbog čega danas gotovo svih 38 naselja ima riješen taj problem, posve drukčija slika je u segmentu izgradnje kanalizacijskog sustava.

U iduće četiri godine grad Pleternica uz potporu Europskih fondova u izgradnju nekoliko desetaka kilometara dugu kanalizacijsku mrežu planira uložiti oko 10 milijuna kuna. No kako ni tada neće u cijelosti biti riješen problem odvodnje, za dio naselja koja se ne mogu priključiti izgradit će posebnu mrežu vrijednu 10 milijuna kuna.

IMG 1898- Zahvaljujući kvalitetnim projektima grad Pleternica uspio je iz Europske unije osigurati novac i za izgradnju aglomeracije Pleternica u iznosu od 10 milijuna eura. Riječ je se o projektu koji je vezan uz uzlazak Hrvatske u Europsku uniju i koji će se realizirati kroz iduće četiri godine. Trenutno se radi na ishođenju dozvola za potez od Kuzmice do Pleternice, zatim od Gradca prema Pleternici, od Frkljevaca i Kadanovaca prema gradu Pleternici te od Poloja i Koprivnice prema Pleternici. Tako su obuhvaćena sva naselja koja imaju odgovarajuće uvjete na terenu i oni se nalaze u programu aglomeracije - ističe zamjenica gradonačelnika grada Pleternice Antonija Jozić.

Iako je riječ o izgradnji nekoliko desetaka kilometara kanalizacijske mreže tim projektom, odvodnja, zbog svoje konfiguracije terena ipak neće biti riješena u svim naseljima.

- Ostati će neriješeni Zagrađe, Bučje i Drenovac koji također pripadaju gradu Pleternici, no koji se ne mogu uključiti u aglomeraciju i pročistač. Oni će imati vlastiti pročistač i mrežu. Za ta tri velika naselja imamo sve potrebne dokumente i dozvole i žao nam je što još lani ti projekti nisu uspjeli ući u program Hrvatskih voda koje su sufinancirale slične programe - ističe dalje Jozić.

I ovaj je projekt vrijedan 20 milijuna kuna te u gradu Pleternici vjeruju da će tijekom ove godine za njegovu realizaciju dobiti potporu Hrvatskih voda. Na taj bi način u pleterničkom kraju sva naselja kroz iduće četiri godine imala riješen problem odvodnje.

V.Re.