Petak, 15 Veljača 2013 09:45

Dizalo za osobe s invaliditetom u gradskoj kući

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

POŽEGA JE GRAD SA NAJVIŠE PRILAGOĐENIH PROSTORA ZA INVALIDNE OSOBE  -

POŽEGA – Požega je najpristupačniji grad za osobe s invaliditetom jer do sada ima oko 70% javnih površina i prostora, javnih ustanova i objekata koji su pristupačni za osobe s invaliditetom, a od sada je postala pristupačna i gradska kuća i svi uredi gradske uprave. Sada osobe s invaliditetom mogu podiznom platformom ili dizalom odmah sa parkirališta iza gradske kuće doći do požeškog gradonačelnika i službenika gradske uprave.

IMG 2491

 

Prvi se dizalom popeo Ivan Begić, 100-tni invalid, inače predsjednik Udruge osoba s invaliditetom grada i Požeško-slavonske županije i na taj način ga zajedno sa gradonačelnikom Ronkom i službeno pustio u promet. – Mi osobe s invaliditetom smo hendikepirane a svakako i starija populacija građana pa je ova platforma veliko rasterećenja za sve nas. Na čast ovog grada i u ime svih osoba s invaliditetom zahvaljujem gradu, gradonačelniku i svim službama kojem su uložile truda da dizalo dođe u gradsku kuću – rekao je Ivan Begić i istakao da se i dalje radi na povećanju pristupačnosti javnih površina i javnih objekata u gradu Požegi, a udruga potiče i druge lokalne sredine da prilagode svoje prostore osobama s invaliditetom.

 

 - U gradu Požegi živi gotovo 3.000 osoba s invaliditetom što je 11% našeg  stanovništva, a grad Požega vodi o tome računa. Mi smo još deset godina prije naše Nacionalne strategije na državnoj razini donijeli odluku o izjednačavanju prava osoba s invaliditetom. Krenuli smo rušiti barijere, prvo u glavama, a onda i fizičke barijere kako bi svaka osoba s invaliditetom imala jednakopravni pristup svim uslugama i informacijama. Kroz ovih 11 godina napravili smo što smo mogli, do sada oko 70% je riješeno. Vrijednost ovog projekta je oko 250 tisuća kuna, a projekt je sufinanciran s 146 tisuća kuna od Ministarstva branitelja i Ministarstva socijalne skrbi. U zajedničkoj sinergiji ministarstava i lokalne samouprave napravili smo lijep posao i svima građanima omogućili da budu jednakopravni – istakao je gradonačelnik Zdravko Ronko.IMG 2495