Srijeda, 08 Srpanj 2020 14:42

Održana koordinacija župana s načelnicima i gradonačelnicima

Ocijeni sadržaj
(15 glasova)

POŽEGA - Župan Alojz Tomašević održao je koordinaciju s načelnicima i gradonačelnicima s područja Požeško-slavonske županije. Teme dnevnog reda bile su izvješće o stanju u gradovima, općinama i Županiji, RCGO Šagulje, strateški dokumenti na razini Županije za razdoblje nakon 2021.godine, matični uredi, poštanski uredi i linijski prijevoz.

Župan Alojz Tomašević naglasio je kako je ponosan na sve načelnike i gradonačelnike te da se na području županije provodi veliki broj projekata velike vrijednosti i od infrastrukturne važnosti.

„Činjenica je da se na području Požeško-slavonske županije puno radi, milijardu osamsto pedeset milijuna kuna vrijednosti je trenutno projekata u realizaciji, skoro svaka općina i grad pretvoreni su u gradilište, što možda otežava svakodnevnu migraciju građana, no svakako je od velike važnosti za razvoj i infrastrukturu županije. Izgradnja infrastrukture, podizanje svijesti da možemo na lokalnoj i regionalnoj razini potaknuti gospodarstvenike te naravno turizam. Na temelju svih izvješća dobili smo važnost lokalne samouprave, važnost općina i gradova te njihovu svrhu i postojanje koje je opravdano. Svaki načelnik i gradonačelnik prati svoje područje, svaku cestu ili nogostup te uvažava zahtjeve stanovnika na svakoj razini. U 277 naselja koliko naša županija ima, ne postoji model gdje se nešto nije u pripremi i realizaciji kako bi se postigao boljitak i podigla razina životnog standarda, što je naravno pravo svakog čovjeka.“

Župan Tomašević također se osvrnuo na trenutnu problematiku oko dostupnosti poštanskih usluga stanovnicima, kao i usluga javnog prijevoza.

„Vodeći se pravima stanovništva, u slučaju Hrvatske pošte gdje postoji situacija nezadovoljnih građana, na području naših općina smanjeno je radno vrijeme te je epidemija COVID također pridonijela toj problematici. Tražimo prije svega od Hrvatske pošte kao nacionalne tvrtke, da pronađu model kako organizirati puno radno vrijeme u nekim dijelovima županije, a zainteresirani smo i sufinancirati ako bude postojala potreba. Naša je zadaća svim stanovnicima osigurati iste uvjete, bili to stariji stanovnici kojima je potrebno da podignu mirovinu, da plate račune ili sve ostalo, potrebu za život svi imamo te u tome slučaju moramo djelovati da problematike ne bude. Osim toga, problematika je i javni prijevoz za područje županije. Postoji javni prijevoz i školski prijevoz, a često se dogodilo da dvoje djece iz iste obitelji nema jednake uvjete za ostvarivanje prijevoza u različitim školskim ustanovama zbog njihovog ugovora s odabranim prijevoznikom. No, ne samo zbog školskog prijevoza nego i javnog prijevoza koji je nužan starijoj populaciji, ali i onima koji su još uvijek u radnom odnosu i moraju putovati iz mjesta stanovanje. Tražimo model u suradnji s određenim prijevoznicima kako bi riješili tu problematiku, a spremni smo i otvoriti javnu tvrtku na području Požeško-slavonske županije u suradnji sa svim gradovima i općinama. Zakon to dozvoljava te ćemo svakako pronaći rješenje kako bi pomogli svim stanovnicima, a posebno ruralnom prostoru koji nisu u liniji prijevoza kod određenih prijevoznika. Naša obaveza je svim stanovnicima osigurati jednaka prava i uvjete za život.“

Tema dnevnog reda bili su strateški dokumenti na razini Županije za razdoblje nakon 2021.godine za što je župan Tomašević rekao da se radi na tome te se čeka definicija nacionalne razvojne strategije.

„Otvorili smo i dokumente za naredni period koji je ispred nas, pratimo situaciju u Europskoj uniji te financije, kako nacionalne tako i projektnu dokumentaciju za narednih sedam godina. Spremamo sve važne projekte o kojima govorimo u zadnje vrijeme, a naša razvojna strategija je odlukom Županijske skupštine pomaknuta na još godinu dana jer se čeka definicija nacionalne razvojne strategije, kako bi se detaljnije uskladile. Naša je strategija sve ono što je bitno, naravno poljoprivreda, prehrambena, drvna i metaloprerađivačka industrija, s vinarstvom i turizmom, to su tri grane na kojima ćemo mi raditi i podupirati.“

Osvrt na trenutnu COVID situaciju u zemlji i županiji te rad Stožera civilne zaštite kao i ostalih zdravstvenih institucija.

„Komunikacija između Stožera i zdravstvenih institucija je od početka epidemije izvrsna. Broj zaraženih se smanjuje te se i dalje se provode testiranja, naša županija ima samo jednog epidemiologa, u odnosu na druge županije koji ih imaju više, on je sa svima u kontaktu i vodi evidenciju za područje od 80 tisuća stanovnika. Naše tri bolnice; u Požegi, Pakracu i Lipiku, domovi zdravlja, domovi umirovljenika i Zavod za javno zdravstvo, svi zajedno provode određene mjere i načine djelovanja u ovakvim uvjetima, sve na dobrobit građana. Važno je naglasiti da su liječnicima primarne obiteljske medicine dane smjernice za rad, oni su te osobe koje detektiraju simptome te odlučuju dali osoba treba biti testirana. Epidemiolog je tu u slučaju da osobe nemaju svog liječnika, često se preskoče ti koraci i dođe do stvaranja gužvi i izlaganja stanovništva virusu. Primarno svi brisevi trebaju biti uzimani u Domu zdravlja, a nakon toga, Dom zdravlja u suradnji s bolnicama šalje te uzorke na analizu. COVID ambulanta u Požegi je ponovno aktivirana i nalazi se na prostoru Doma zdravlja Požeško-slavonske županije, po potrebi bit će aktivirana i ambulanta na području Pakraca, no nadamo se da do toga neće doći.“ – rekao je župan Alojz Tomašević.