Petak, 03 Srpanj 2020 19:58

Otvoreno novo Reciklažno dvorište u Velikoj koje će stanovnicima omogućiti odlaganje razdvojenog otpada i čuvanje okoliša i prirode

Ocijeni sadržaj
(15 glasova)

VELIKA - Kao četvrto po redu u Požeštini otvoreno je novo Reciklažno dvorište u Velikoj vrijedno 3,3 milijuna kuna. Ono će omogućiti stanovnicima s područja općine Velika odlaganje preko 30-tak vrsta razdvojenog otpada te tako sačuvati okoliš i prirodu. Velika većina takvog otpada koji će se sada biti odlagan u Reciklažno dvorište odlagan je u prirodi na divljim deponijama.

Otvaranju Reciklažnog dvorišta nazočio je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, glavna tajnica ministarstva Andrea Bartolić, savjetnica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ljiljana Bukovec, požeški gradonačelnik Darko Puljašić, načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić, zamjenik načelnika Općine Velika Ivica Potočanac, vijećnici Općinskog vijeća općine Velika i naravno kao domaćin načelnik općine Velika Vlado Boban, kojemu je ovo bio posljednji dan na dužnosti načelnika općine.

- Ovo lijepo Reciklažno dvorište dobili smo za našu općinu. Ovo je velika investicija i puno nam znači što je zaživjela na području naše općine i stoga upućujem zahvalnost svima koji su u toj realizaciji pomogli. Pratimo trendove, pratimo naše općine i gradove koji su ovakvo Reciklažno dvorište već dobili. Ovo je za nas velika investicija od 3,3 milijuna kuna, od toga 2,76 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz fondova, a preko 500 tisuća kuna izdvojila je općina Velika iz svog proračuna. Cilj ovog projekta je da se smanje divlje deponije, da se s otpadom gospodari i probudi svijest kod građana da čuvamo okoliš, da se brinemo za svoju djecu i našu budućnost. Moramo učiti kako odvajati i odlagati otpad - istakao je načelnik Boban dodajući da ovo nije jedina investicija u općini Velika uz pomoć ministarstva i Fonda te se još jednom zahvalio na tome. Energetski su uređene obje osnovne škole, nekoliko društvenih domova u naseljima i Velikoj.

- Zadovoljstvo mi je da bilježimo otvaranje i ovog Reciklažnog dvorišta. Drago mi je što ste se prije nekoliko godina odlučili za ovaj korak i izgradili ovdje u Velikoj Reciklažno dvorište. To je samo jedan dio cjelokupne infrastrukture u Hrvatskoj uz našu želju da odvajamo na kućnom pragu, uz kompostane, sortirnice, reciklažna dvorišta su neizostavna. Posljednjih nekoliko godina realizirali smo preko 150 reciklažnih dvorišta u Republici Hrvatskoj. Ovo u Velikoj, uz Požegu, Pleternicu i Jakšić jamstvo je da Požeško-slavonska županija ide u pravom smjeru - istakao je ministar Ćorić.

Načelnik Boban je direktoru tvrtke Komunalac Požega Josipu Vitezu, koji će dalje upravljati s Reciklažnim dvorištem uručio sve ključeve i glavni digitalni ključ. Reciklažno dvorište počet će s poslovanjem s građanima od 13. srpnja.