Ponedjeljak, 28 Siječanj 2013 14:05

Od mina 'očistiti' još dva četvorna kilometra

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

NASTAVLJENO RAZMINIRANJE NA PODRUČJU ŽUPANIJE  -

 

 

PAKRAC - Prošle je godine u Požeško-slavonskoj županiji razminirano, ili je na temelju dobivenih podataka isključeno s liste sumnjivih površina, nešto više od 9 četvornih kilometara. Minski sumnjivim smatra se još 44 četvorna kilometra i to uglavnom na pakračkom području a tek pokoji sumnjiv kilometar nalazi se u lipičkom kraju te u općinama Velika i Brestovac. - Imamo odličnu suradnju s Hrvatskim centrom za razminiranje koji je uvijek prihvaćao naše prijedloge prioriteta pri razminiranju pa smo tako prošle godine uspjeli 'očistiti' park šumu Kalvarija u blizini grada kamo rado odlaze izletnici i prostor gdje ove godine treba početi gradnja vodozahvata Šumetlica. U neposrednoj blizini naselja više nema sumnjivih površina a razminirane su i sve važnije poljoprivredne površine. Kao prioritet u ovoj godini mi smo HCK predložili nastavak razminiranja prostora uz cestu od Pakraca prema Požegi – kazao je gradonačelnik Pakraca Davor Huška.

 

Povoljne vremenske prilike omogućile su da se razminiranje ovog prioritetnog prostora nastavi već u siječnju tako da su ovih dana na terenu strojevi i sedamdesetak pirotehničara iz četiri tvrtke. Tijekom 50 radnih dana razminirat bi se trebalo nešto više od pola četvornog kilometra. - Programom za 2013.godinu u Požeško-slavonskoj županiji će se ove godine razminirati oko 2 četvorna kilometra od čega će najveći dio potrebnog novca, za 1,7 kilometara, biti osigurano iz državnog proračuna. Razminiranje preostalih površina, a riječ je o šumama, platit će Hrvatske šume – kazao je Mladen Crnković predstojnik Hrvatskog centra za razminiranje.

 

I proteklih godina razminiranje se uglavnom plaćalo sredstvima državnog proračuna a tek manje površine razminiravane su kroz donacije. Tako je primjerice prošle godine japanska vlada dala milijun kuna za razminiranje prostora kraj sela Subocka na lipičkom području. - Nastojimo što više informacija o području koje je doista minirano dobiti od lokalnog srpskog stanovništva, pa sam i na nedavnoj tribini u Pakracu, kada je gost bio predsjednik Josipović, pozvao sve koji nešto znaju da nam kažu. Odličnu suradnju smo do sada imali s mještanima Gornje Šumetlice – dodao je gradonačelnik Huška. (v.m.)