Ponedjeljak, 28 Siječanj 2013 11:15

Stanovnici bez sredstava za priključke

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

ČAGLIN DOBIVA KANALIZACIJSKU MREŽU KROZ NASELJE - 

 

ČAGLIN - Već punih deset godina općina Čaglin zbog svoje  nerazvijenosti ima status područja od posebne državne skrbi. Iako  su kroz to vrijeme napravljeni određeni pomaci u unapređenju infrastrukture ponajviše u cestovnoj,  na žalost još niti jedno od 30 naselja uključujući i općinsko središte Čaglin nama izgrađenu kanalizacijsku mrežu.

 - Najveći problem čaglinskog kraja je zapravo puno naselja u kojima živi malo stanovnika  i to ponajviše staračkih domaćinstava. Cijela općina ima 2.700 stanovnika  i taj broj stalno opada. Mladi koji ostaju žele imati svu infrastrukturu. Na žalost staračka domaćinstva nemaju novca za plaćanje priključka  pa je problem održavanje tih mreža. Lani smo učinili pomak i prioritet dali izgradnji kanalizacijske mreže. U ovom se trenutku gradi kanalizacijska mreža kroz Čaglin i pokušat ćemo je izgraditi kroz industrijsku zonu do kolektora. Dio radova na izgradnji kanalizacije vezan je uz rekonstrukciju državne ceste D 53, no ti radovi još nisu krenuli -ističe načelnik općine Ivan Đurina dodajući kako je projekt izgradnje kanalizacijske mreže vrijedan osam milijuna kuna od kojih će tri milijuna biti realizirano ove godine.durina caglin

 - Mreža je dosta duga, a mogućnost priključenja dobit će i stanovnici susjednog naselja Milanluga. Bojim se da ni u Čaglinu neće biti puno onih koji će se htjeti priključiti na kanalizacijsku mrežu jer tu ljudi jednostavno nemaju novaca. S druge strane ovakvi su projekti jako skupi i ako se malo njih priključi i to je onda problem zbog održavanja sustava  - zaključuje Đurina.