Četvrtak, 24 Siječanj 2013 21:09

Svi velički vinari zajedno uz blagdansku vatru

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

20 GODINA ODRŽAVANJA VINKOVA U VELIKOJ  -

VELIKA – Turistička zajednica općine Velika pod pokroviteljstvom općine Velika ove godine po 20. put organizirala je proslavu Vinkova, tradiciju koju uvijek obilježavaju na sam dan sv. Vinka. Obilježavanje je održano na Trgu sv. Augustina uz veliku blagdansku vatru.

IMG 1851

 

 - Ovo je 20. godina kako obilježavamo Vinkovo u Velikoj. 1993. godine to su pokrenuli, sada pokojni Vinko Boban iz Velike i naš bivši župnik Vinko Roginić, koji nam je uputio pozdrave jer zbog bolesti nije mogao doći. Dvadeseti put ovu tradiciju održavamo upravo na sam dan sv. Vinka, makar je danas utorak, mi ne naštimavamo kao drugi u dane vikenda. Iako je utorak i radni dan danas ovdje imamo skoro 1.500 ljudi. Pripremili smo 1.000 suvenir čaša i već su sve prodane, što govori o dobrom posjetu. Mislim da je ovo najveće okupljanje za Vinkovo na području županije, pošto nigdje nije bilo toliko okupljenih ljudi. Tradicionalno sve udruge i vinari zajedno sa našim stanovnicima se okupljaju uz veliku vatru od 10 metara drva – rekao je načelnik općine Vlado Boban, koji je uručio i zahvalnice za osnivače manifestacije Vinkovo u Velikoj.IMG 1846

 

Nakon posvete blagdanske vatre, svih vinogradara i vinara, podrumara i vina koji je dao vlč. Mario Sanić, župnik velički, započeo je na pozornici kulturno-umjetnički program. Nastupili su TS Zlatna dolina, TS Srce bećarsko, TS Veličke legende i TS Zlatni vez. Svi posjetitelji su mogli kupiti suvenir čašu s natpisom „Vinkovo u Velikoj 2013.“ i sa čašom besplatno piti vino kod svih vinara veličkog kraja na njihovim štandovima. Brojne veličke udruge pripremile su mnoštvo kulinarskih specijaliteta koje su ponudili posjetiteljima na degustaciju. Veličko Vinkovo je jedinstveni primjer suradnje i zajedništva vinogradara, vinara, svih udruga koje postoje na području općine Velika, koje je pokazano i na brojnim drugim manifestacijama, od Najdužeg stola, Dana udruga, humanitarnih manifestacija i dr.

IMG 1854

 

IMG 1853