Ponedjeljak, 06 Travanj 2020 13:08

Priopćenje Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

POŽEGA - Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije održao je redovnu tiskovnu konferenciju na kojoj su iznesene informacije o stanju korona virusa na području županije. Na području županije još uvijek su samo tri osobe pozitivne na COVID-19. Jedna osoba se nalazi u Općoj županijskoj bolnici u Požegi, a ostale dvije osobe su izolirane na mjestima prebivališta.

„U vrijeme koje je pred nama, Uskršnji blagdani, još jednom apeliramo sve one koji možda imaju prebivalište u našoj županiji, a rade izvan nje, da svoj dolazak odgode ako nije iz nužnih razloga. Najbolje provedeni blagdani će biti ako sačuvaju zdravlje svojih bližnjih, znamo da je teško ne doći kada se ukaže prilika ali samo jedan dolazak je dovoljan da zaražena osoba dođe na naše područje i time pridonese većem širenju virusa. Također, sve one koji moraju doći, pozivam sve njih da shvate kao moralnu obvezu da se prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku prijave i da budu u samoizolaciji jer drugačijeg načina nema. Naša županija trenutno ima mali broj slučajeva, no ne smijemo se opustiti jer stanje u svijetu je još uvijek alarmantno te moramo poduzeti sve mjere da taj broj zaraženih ne bude veći. Pozivamo i sve građane ako znaju da netko krši mjere samoizolacije, za takve slučajeve tu je policija, tu je Stožer civilne zaštite, bit će uključen i Državni inspektorat, u obilascima prostora trgovačkih lanaca, prostorima gdje se ljudi okupljaju, ne smijemo ovo vrijeme koje je pred nama shvatiti olako kao da su mjere oslabile. Također se želim zahvaliti svim zdravstvenim djelatnicima, policiji, vatrogascima, svim trgovcima i trgovkinjama te svim stanovnicima Požeško-slavonske županije, onima koji provode i poštuju ove mjere. Moramo voditi brigu jedni o drugima, biti ljudski osviješteni te donositi dobre odluke kad je u pitanju zdravlje svih nas, a samim time će se izbjeći kažnjavanje istih. Odgovorno na svim razinama, čuvajući sebe i svoju obitelj, zapravo čuvamo cijelo stanovništvo i osiguravamo budućnost.“– rekao je župan Alojz Tomašević.

„Na području Požeško-slavonske županije još uvijek bilježimo 3 oboljele osobe, 253 osobe se nalaze u samoizolaciji, za danas je planirano testirati još 4 osobe koje zadovoljavaju epidemiološke i kliničke kriterije za testiranje. Kako bi taj broj ostao takav, također apeliram da sve osobe koje planiraju dolaziti iz inostranstva u svoje rodne krajeve, da to odgode ako je ikako moguće, da im na prvom mjestu bude zaštita i zdravlje njihovih bližnjih, ali i svih nas. Svima ostalima naravno poručujemo da se i dalje drže svih propisanih mjera.“ – rekao je epidemiolog Ante Vitalija.

Od 1. travnja, od kada je aktivan sustav e-propusnica, do 5. travnja izdana je 441 721 e-propusnica, a 12 884 zahtjeva su odbijena.

Na web stranici koronavirus.hr  dostupna su učestala pitanja i odgovori vezana uz izdavanje e-Propusnica kao i kontakti za tehničku i korisničku podršku za uslugu e-propusnice.

„Od danas se primjenjuju e-propusnice, provjera će se obavljati na svim istim punktovima kao i do sada te će se provjeravati na način da se putem mobilne aplikacije očitavaju QR kodovi. Iz PU požeško-slavonske pozivaju sve osobe koje su pod mjerama samoizolacije da se pridržavaju iste. Od uspostave punktova do danas u prometu je zatečeno 74 osobe bez propusnica, također su zatečene i osobe koje su u vozilu imali puške, pištolje i drogu, a neki su bili u vidno alkoholiziranom stanju. Iz inozemstva je na područje Požeško-slavonske tijekom vikenda ušla 71 osoba te one moraju biti u samoizolaciji 14 dana. Angažirat će se veći broj policijskih službenika koji će nadzirati osobe koje su došle tijekom ovog vikenda i koje će doći u narednom tjednu. Na razini PU požeško-slavonske obavljena je provjera 745 osoba zbog samoizolacije, zaprimljeno je 100 dojava od strane građana za kršenje mjera samoizolacije, a utvrđeno je da su 23 osobe doista kršile mjeru samoizolacije.“ – rekao je načelnik PU požeško-slavonske Željko Grgić.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je 4 nove upute:

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, u dogovoru sa Stožerom za civilnu zaštitu Republike Hrvatske, moli hrvatske državljane, koji privremeno ili stalno žive i rade izvan zemlje, da do daljnjega odgode putovanja u Republiku Hrvatsku koja nisu nužna, kako bi se što manje izlagali i time smanjili ugrozu zaraze korona virusom za sebe, vlastitu obitelj, ali i okolinu.

Ističemo kako svi oni koji se upute prema Hrvatskoj, s namjerom kratkotrajnog boravka, trebaju biti svjesni da se situacija u drugim državama mijenja te da određena pravila vezana uz prelazak graničnih prijelaza ili putovanja u zračnom prometu mogu biti bez prethodnih najava promijenjena, a što svakako može otežati ili onemogućiti povratke hrvatskih državljana u države u kojima žive i rade.

Skrećemo pozornost i na epidemiološke mjere u Hrvatskoj koje su uvedene za sve one koji ulaze na područje Republike Hrvatske iz drugih zemalja. Slijedom toga, bit će upoznati s mjerom obveznog smještaja u karantenu na razdoblje od 14 dana ili će morati provesti obveznu mjeru samoizolacije u razdoblju od 14 dana. 

Sve upute i preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze korona virusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

Pozivom na broj 113 svakim danom od 7 do 22 sata možete dobiti sve informacije o korona virusu.

 

pszupanija.hr