Subota, 04 Travanj 2020 13:25

Mjere koje SDP provodi na lokalnoj razini za pomoć građanima i gospodarstvu

Ocijeni sadržaj
(17 glasova)

SDP je u subotu organizirao virtualni okrugli stol pod nazivom „Mjere koje SDP provodi na lokalnoj razini za pomoć građanima i gospodarstvu“. Na okruglom stolu sudjelovali su SDP-ovi čelnici jedinica lokalnih samouprava koji su poduzeli određene antikrizne mjere u borbi protiv koronavirusa: Stjepan Kovač, gradonačelnik Čakovca, Mirela Ahmetović, načelnica Omišlja, Vili Bassanese, gradonačelnik Umaga, Ante Bilić, gradonačelnik Trogira, Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice i Denis Kralj, gradonačelnik Vrbovca.

Prema riječima Stjepana Kovača, u Čakovcu su posegnuli za jednokratnom financijskom pomoći onim građanima koje je pogodila ova kriza. Također, građane i poduzetnike su oslobodili od plaćanja najma prostora, korištenja javnih površina, odvoza smeća i komunalne naknade, spomeničke rente, roditelje od plaćanja vrtića, muzičke škole, produženog boravka, a neće obračunavati ni kamate, niti će vršiti ovrhe. Gradonačelnik je istaknuo i kako će donirati svoju plaću za ožujak za kupnju laptopa djeci, te planira ukinuti vijećničke naknade i uskrsnice za gradske djelatnike, kojima će se također smanjiti plaće.
Za vrijeme provedeno u samoizolaciji, osmislio je online "Čakovečki plac", kojim se potiče poljoprivreda i domaća proizvodnja, a Grad vrši besplatnu dostavu do kućnog praga.
Omišalj je prva općina u Republici Hrvatskoj koja je uvela transparentan proračun, da njeni stanovnici mogu vidjeti na što se troše njihovi novci. Od antikriznih mjera, načelnica Ahmetović ističe oslobođenje od plaćanja vrtića i produženog boravka u školi, odgodu prisilnih naplata i iseljenja, zateznih kamata, odgodu naplate naknada za poslovne prostore, zakupnina javnih površina za terase i montažne objekte, komunalne naplate i računa poduzetnicima koji su zbog svoje orijentacije na turizam najviše pogođeni. Osobama koje su dobile koncesiju za korištenje pomorskog dobra odgodit će plaćanje na tri mjeseca, kao i prisilnu naplatu, a neće obračunavati ni zatezne kamate.
Načelnica Omišlja osvrnula se i na problem izdavanja propusnica za prelazak Krčkog mosta, istaknuvši da je Vlada na lokalne čelnike svalila odgovornost za izdavanje dozvola velikom broju radnika iz zaraženih dijelova Hrvatske koji svakodnevno dolaze raditi na Krk. - Biram zdravlje i život stanovnika otoka - istaknula je.
Vili Bassanese naveo je da su u Umagu prvi uveli mjere solidarnosti, što znači da su smanjili plaće u gradskoj upravi i gradskim ustanovama za 11 posto, a gradonačelniku i zamjenicima za 50 posto. Prikupljeni novac služit će kao fond za pomoć onima s najvećim financijskim problemima. Financijski najstabilniji grad u Istri već dugo ima besplatne vrtiće, što se pokazalo kao ispravna mjera, ističe Bassanese. Od antikriznih mjera naveo je odgodu plaćanja komunalne naknade, komunalnih doprinosa, mjeru besplatnog parkinga, davanje gradskih parcela za poljoprivredu. Grad je pomogao hitnoj pomoći kupnjom respiratora u iznosu od 170.000 kuna. - Hrvatska živi od turizma i normalno da moramo gledati što druge zemlje i susjedi rade da bi bili konkurentniji. Smanjivanjem PDV-a na 5 posto poslali bi snažnu poruku i napravili bismo iskorak s obzirom da turizam nije vezan isključivo na PDV već i na potrošnju - rekao je Bassanese.

Ante Bilić navodi kako je dolaskom SDP-a na čelo Trogira napravljena revizija i smanjen je broj zaposlenika u gradskoj upravi, čime su popravili financijsku sliku grada. Kako bi pomogli građanima i poduzetnicima u ovim kriznim vremenima, oslobodili su ih plaćanja vrtića, sportske klubove plaćanja članarine dok traje zabrana sportskih natjecanja, povećali jednokratne pomoći, a sve koji ostanu bez posla oslobodit će komunalne naknade. Oslobodili su poduzetnike od plaćanja zakupa javnih površina, a ni prostor na tržnicama neće se morati plaćati. Ističe da su smanjili plaće u gradskoj upravi za 10 posto, dužnosnicima za 15 posto, a ušteđeni novac poslužit će za očuvanje standarda sugrađana.
Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić rekao je da su osmislili mjere teške 10 milijuna kuna. Gradska uprava se solidarizira s građanima koji su pogođeni krizom, režu plaće za 15 posto gradonačelniku i zamjenicima, 10 posto djelatnicima grada, ukida se vijećnička naknada, naknada upravnim i nadzornim odborima, roditelje oslobađaju od plaćanja javnih i privatnih vrtića, obrta dadilja, a one koji su ostali bez posla oslobađaju odvoza otpada i komunalne naknade. Svim poduzetnicima koji su zatvoreni neće naplaćivati korištenje javnih površina, otpad ni varijabilni dio u cijeni vode. - Vlada je većinom donosila mjere na štetu općina i gradova. Gradovi su ti koji su prvi sa svojim građanima, oni su generator rasta i razvoja ove zemlje, i bilo bi nam drago da se država drukčije postavi prema nama i da se ona odrekne nečega. Nismo čuli da su oni zazivali smanjenje plaća saborskim zastupnicima, ministrima i dužnosnicima u narednom razdoblju, dok SDP je - rekao je Jakšić.

Denis Kralj je također upozorio da je Vlada uzela dosta prihoda i njegovom Vrbovcu. Za svoje građane su predložili mjere poput oslobođenja od plaćanja vrtića, komunalne naknade građana koji će ostat bez posla.  

Prokomentirali su SDP-ov Paket od 10 mjera za spas gospodarstva i radnih mjesta, nazvavši ga sveobuhvatnim, za razliku od Vladinih mjera koje su nedovoljne i koje kasne više od dva tjedna.