Petak, 27 Ožujak 2020 11:50

Stožer civilne zaštite PSŽ - prvi slučaj korona virusa pod kontrolom

Ocijeni sadržaj
(22 glasova)

POŽEGA - Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije održao je tiskovnu konferenciju na kojoj je potvrđen prvi slučaj zaraze korona virusom u našoj županiji. Prva zaražena osoba je policijski službenik koji je od 20. veljače bio na terenskom radu na području Sisačko-moslovačke županije te se tamo i zarazio.

"Sve mjere i aktivnosti koji se provode na području naše županije se provode prema smjernicama Nacionalnog stožera civilne zaštite te sve funkcionira bez problema, gotovo besprijekorno. Svi smo u kontaktu, komunikacija je dobra i nema nesporazuma. Svi su ozbiljni i stručni u svom poslu, a zahvalio bih se svim stanovnicima i djelatnicima koji poštuju mjere, one su tu za dobrobit svih nas." - rekao je župan Alojz Tomašević.

Dodao je da je Požeško-slavonska županija u potpunosti spremna za sve moguće brojke koje bi virus mogao dotaknuti te da su sve ustanove opremljene i svi djelatnici su spremni.

Mato Matijević, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, rekao je kako je testirano ukupno 17 osoba, 15 je negativno, a za dvoje se čekaju nalazi koji će biti gotovi tijekom dana.

"Dobili smo informaciju da imamo osobu iz naše županije koja je pokazala simptome COVIDa-19 na području druge županije gdje je i testirana. Njegovi simptomi su lakši i nema potrebe da bude hospitiliziran, on je u samoizolaciji i svakodnevno u kontaktu s epidemiologom. Iz izolacije će izaći kad više ne bude imao simptoma i kad nalaz bude negativan. Ova osoba je pozitivna od 25. ožujka, a on je jučer došao kući u Požegu gdje ima sve uvjete samoizolacije. Navedena osoba nije bila kontaktu s drugim osobama na području županije, osim sa susjedom koji mu je pomogao istovariti prtljagu iz osobnog automobila, a susjed je mojom uputom također stavljen u samoizolaciju, iako nije bilo neposrednog kontakta sa zaraženim. Napominjem da je ova osoba posljednji put u Požegi boravila 20. veljače. Kontakti koje je ova osoba ostvarila na poslu su također stavljeni u samoizolaciju na području Sisačko-moslavačke županije." - rekao je epidemiolog Ante Vitalia.

Informaciju da se radi o policijskom službeniku potvrdio je i Željko Grgić, načelnik PU požeško-slavonske te je naglasio kako se radi o policijskom službeniku zaposlenom u PU požeško-slavonskoj, ali da je već duže vrijeme na radu u drugoj županiji gdje se i zarazio, a dodao je da je bio u stalnom kontaktu s epidemiolozima. Također je potvrdio da ima još policijskih službenika koji se trenutno nalaze u samoizolaciji od prije te nemaju veze s ovim slučajem.

"Što se tiče prijava i kontrola za kršenje mjera samoizolacije, imamo 516 osoba u samoizolaciji te vršimo kontrolu nenajavljeno. Izvršili smo dosad 338 kontrola, a imali smo 85 dojava od građana te smo utvrdili da je 19 osoba kršilo mjeru samoizolacije. Još jednom apeliramo svim građanima da se drže mjera smoizolacije koje su im zadane." – dodao je Željko Grgić.

 

pszupanija.hr