Petak, 20 Ožujak 2020 13:52

Predložene mjere za pomoć poduzetnicima na području Grada Požege

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

POŽEGA - U skladu s naporima na nacionalnoj razini za suzbijanje ekonomskih šteta nastalih kao posljedice epidemije koronavirusa (COVID-19), sastao sam se danas s predstavnicima gospodarskog sektora kako bismo raspravili uvođenje mjera za pomoć građanima i poduzetnicima koji su pogođeni Odlukom o zabrani rada Nacionalnog stožera civilne zaštite. U ovim kriznim vremenima želimo pokazati kako smo prijatelji našim poduetnicima i kako ćemo im nastojati pomoći u ovoj teškoj situaciji u kojoj se svi trenutno nalazimo. Na tjednoj bazi održavat ćemo sastanke s gospodarstvenicima s područja Grada i donositi odluke koje će biti u smjeru pomaganja gospodarstva. Grad Požega poduzima sve mjere kako bi se širenje koronavirusa i kriza držale pod kontrolom -istaknuo je gradonačelnik grada Požege Darko Puljašić u priopćenju medijima.

-Na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća Grada Požege predložit ću donošenje odluke o smanjenju prireza za 3%, smanjenje poreza na potrošnju s 3% na 1%. Građani će biti oslobođeni plaćanja naknada za vrtiće, škole i školski obrok. U dogovoru s privatnim vrtićama Grad Požega će i dalje snositi svoj dio troškova, kako bi se očuvala radna mjesta te kapaciteti vrtića. Poseban naglasak stavit ćemo na pomoć ugostiteljima koji će biti oslobođeni plaćanja svih troškova zakupa, poslovnih prostora i javnih površina u razdoblju nekorištenja, sukladno Odluci nacionalnog stožera o zabranama - dodaje Puljašić.

 DSC0147

-Grad Požega uvest će se i odgode te obročne otplate potraživanja prema fizičkim i pravnim osoba, a kamate neće biti obračunate. Sukladno odlukama nadležnih ministarstava, postupit će se po pitanju spomeničke rente i turističkih pristrojbi. Kada je u pitanju komunalna naknada, želja i namjera Grada Požege je participirati u smanjenju i poduzet će sve potrebne mjere, no dužni smo čekati odluku Vlade RH o naknadi za uređenje voda, koja je sastavni dio uplatnice koju građani dobivaju za komunalanu naknadu. Nadamo se što bržem pronalasku rješenja po kojemu ćemo u najkraćem vremenu i postupiti.

Molim naše sugrađane da, bez obzira na dob i trenutno zdravstveno stanje te na činjenicu da u Požegi još uvijek nema prisutnosti virusa COVID – 19, slušaju i pridržavaju se uputa Nacionalnog stožera koji ulaže velike napore i radi vrlo stručan i kvalitetan posao kako bi nas sve zajedno zaštitili koliko god je moguće u ovim izazovnim i teškim vremenima - rekao je na kraju gradonačelnik.