Ponedjeljak, 16 Ožujak 2020 12:59

Hrvatska uz 7 novih slučajeva sada ima 56 zaraženih korona virusom

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

ZAGREB -  Današnje zasjedanje Nacionalnog Stožera Civilne zaštite potvrdilo je da se pojavilo još 7 novih slučajeva zaraženih osoba korona virusom Covid 19, što znači da sada imamo 56 zaraženih u Hrvatskoj. Novi zaraženi dolaze iz Rijeke, Karlovca i pet osoba iz Zagreba. Slavonija sada ima svojih sedam zaraženih, svi iz okolice Osijeka. Pojavili su se i prvi zaraženi iz medicinske djelatnosti.

Stožer CZ najavljuje kretanje s trećom fazom borbe protiv korona virusa, što uključuje mobilizaciju cijelog zdravstvenog sustava. Naglasili su da je jako bitno u toj borbi da su svi zajedno te da se uvijek uvažava mišljenje struke.

Epidemiološka situacija je za sada dobra, a u samoizolaciji ima oko 9.000 osoba. Zabrinjava što se prvim kontrolama utvrdilo da se neke osobe ne pridržavaju samoizolacije. Prema dojavama građana i kontrolom policije utvrđeno je da se 40 osoba nije pridržavalo mjera samoizolacije. Prema takvima poduzet će se prekršajne ali i kaznene sankcije koje predviđaju od 8.000 kuna za prvi prekršaj sve do kaznene odgovornosti koja predviđa i kaznu zatvora.

Za sada smo u puno boljoj situaciji od velikog broja europskih država koje imaju veliki broj zaraženih i bolesnih osoba. Najkritičnije je i dalje u Italiji, Španjolskoj i Francuskoj, koja predviđa uskoro proglašenje potpune karantene za sve građane. U svijetu se broj zaraženih popeo na 170 tisuća a 6.510 je umrlo od ove bolesti.